София се похвали с повече събрани данъци, но изостава с ремонтите

Дончо Барбалов (в средата) представи хода на събирането на данъци от Столичната община. Сн, БГНЕС (архив)

Столичната община се похвали в сряда с подобрена събираемост на данъците, таксите и старите задължения от софиянци, но изостава значително с изпълнението на инвестиционната си програма и отчете забавяне в извършвани ремонти.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обясни пред журналисти, че до 31 август общината е събрала 347.6 млн. лв., което е 65.6 на сто от годишния план. В сравнение с година по-рано постъпленията в общинската хазна са с 21.3 млн. лв. повече.

Най-добра е събираемостта от данъка за моторните превозни средства, от който са събрани със 7 млн.лв. повече спрямо предходната година като прогнозата е до края на септември приходите от този налог да нараснат значително, каза Барбалов. Само от стари неплатени данъци върху колите са влезли в бюджета на софия с 2,3 млн.лв. повече спрямо предходната година.

Неданъчните приходи на общината са 177.6 млн. лв., кожето е с 11 млн. лв. повече от преди година.

Най-голям ръст от 7.3 млн.лв. кметството отчета при приходите от такса битови отпадъци, които до края на август са 118,7 млн.лв. От стари вземания от предходни години в общината са постъпили 62.9 млн.лв., което е с 6.9 млн.лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Зам.-кметът Барбалов посочи, че все повече софиянци използват електронни дебитни и кредитни карти, за да плащат своите задължения към общината. Чрез POS устройствата тази година са платени 8.3 млн.лв., докато през миналата година – 4.8 млн.лв. Наблюдава се и значително увеличение в плащанията през интернет страницата на Столичната община. От началото на годината по този начин са платени 1.5 млн. лв., докато през миналата година – 1.2 млн. лв., каза още Дончо Барбалов.

На фона на тези положителни тенденции обаче изостава изпълнението на инвестиционната програма на София. От амбициозната годишна програма за 740 млн. лв. към края на юни е изпълнена под една трета от заложените пари. Забавени са ремонти на редица детски гради, както и на пътища, като някои от планираните пътни ремонти са отложени за догодина.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?