София се размина с водния режим

Шест часа по-рано от предварителния план - около полунощ - беше възстановено напълно обичайното водоснабдяване на София и не се стигна до режим на водата в столицата. Единствено живеещите в няколко северни села и квартали на столицата бяха с ограничено водоподаване през нощните часове на 25 юни, съобщиха от "Софийска вода". Общият брой на живеещите в тях е 12 546 души.

В петък и събота предприятие "Язовири и каскади" извършваше технически преглед и профилактика на вододовеждащите съоръжения от язовир "Искър" и това наложи промени в схемата на водоснабдяването на столицата, припомниха от "Софийска вода".

Предварителният план за работа предвиждаше в продължение на 40 часа да бъде преустановено подаването на вода от язовир "Искър" - основният водоизточник на София. В петък и събота на телефоните на "Софийска вода" са били приети 5599 обаждания, свързани с профилактиката на язовира.

През двата дни най-голямо количество вода е била използвана в петък между 19:00 и 21:00 часа. Най-ниска е била консумацията между 7:00 и 8:00 часа в събота сутрин. Жителите на София и околните села успяха да намалят потреблението си общо с около 16%.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?