София ще търси подкрепа от Анкара за пускането на ІІІ и ІV блок

София ще търси подкрепа от Анкара за пускането на ІІІ и ІV блок
Въпросът за търсене на евентуална подкрепа от Турция във връзка с екшън плана за връщането в експлоатация на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй" е включен в дневния ред на 17-ата сесия на Междуправителствения българско-турски комитет за икономическо и техническо сътрудничество, който заседава от вчера в София. Това съобщи в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред журналисти преди започването на българско-турския бизнесфорум, организиран от Българската търговско-промишлена палата и Егейската асоциация на износителите в рамките на сесията.

Миналия петък Овчаров заяви пред парламента, че този четвъртък ще внесе за обсъждане в Министерски съвет проект на екшън план за действията, които да предприеме правителството, българската дипломация, както и представителите на страната ни Европейския парламент по преговорите с ЕК за възможностите да бъдат пуснати пак двата малки реактора, спрени на 31 декември 2006 г. Като част от екшън плана икономическият и енергиен министър посочи започването на разговори със съседните ни държави, които са пряко засегнати от затварянето на реакторите, заради което бе ограничен силно износът на български ток – само за Македония по силата на заемно споразумение за строеж на далекопровод.

Турция обаче не е сред засегнатите от спрения електроизнос от България, тъй като Анкара прекрати през 2003 г. еднолично доставките на наш ток заради забавянето на проекта за строеж на хидрокаскадата “Горна Арда”, където за изпълнител бе избран турският холдинг “Джейлан”. Последвалите срещи на държавно ниво между двете страни не решиха проблема, а след проведените през миналата година разговори на енергийния министър с турския му колега Хилми Гюлер, Овчаров обясняваше, че въпросът с износа на ток не е  на дневен ред, тъй като и без това със спирането на двата блока няма да доставяме ток.

Вариант е при сега оформилата се ситуация въпросът с “Горна Арда” и строежа ѝ от турската “Джейлан” пак да излезе на дневен ред в разговорите за подкрепата на Анкара за ІІІ и ІV блок.       

Пред участниците на българо-турския форум министър Овчаров оповести постигнатото споразумение, което е постигнал с турския държавен министър,

отговарящ за външната търговия, Кюршат Тюзмен, за нарастване на стокообмена на двете страни. Прогнозата е той да достигне 4 млрд. долара през тази година, а до 2010 г. увеличението да е двойно.

Министър Тюзмен от своя страна посочи, че преките инвестиции от Турция в България досега са 600 млн. долара и има възможност до 2010 г. вложенията ѝ да достигнат 1 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?