София слага колчета срещу колите в пешеходната част на бул."Витоша"

София слага колчета срещу колите в пешеходната част на бул."Витоша"

Столична община обмисля да постави колчета срещу влизането на коли в пешеходната част на булевард "Витоша". Това съобщи Красимир Димитров, директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" в общината.

 

Причината е, че автомобили не спазват забраната и има риск за пешеходците. За да не се повтори случаят като този в Стара Загора, когато загина четиригодишно дете в пешеходна зона Столична община ще предприеме превантивни мерки, стана ясно от обясненията на Димитров. Той посочи, че откакто са поставени четирите камери за видеонаблюдение на пешеходната част на "Витоша" има 9 снимки, доказващи нарушение на забраната за навлизане на автомобили в пешеходната част.

 

Идеята е ограничението на колите да става чрез автоматични колчета, каквито преди време имаше на ул. "Граф Игнатиев". Живеещите в района, полицията, пожарната и спешната помощ ще разполагат с карти, с които да могат да преминават.

 

"Нашето предложение е да се затворят изцяло входовете към "Витошка", където е ремонтираната част, пешеходната зона, и да се влиза с карти, с разрешен достъп на автомобили в определено време - да има 2-3 часа, в които да могат да влизат", обясни Красимир Димитров.

 

Ще има промени и в правилата за зареждане на търговските обекти. Сега автомобилите имат право да доставят стоката между 15 и 16 часа в пешеходната зона. Вече ще спират извън тази част, а зареждането ще става с колички пеша, обясни Димитров.

 

"За търговските обекти това, което направихме е от 15 до 16 ч. да се допуска паркиране на бусовете. Паркираме ги така, че да не пречат на преминаващите автомобили, пресичащи "Витошка". Изважда се това, което имат да вкарат като стока, доставят го и се връщат обратно", каза Димитров.

 

Работна група обмисля и за промяна на правилата при влизане на автомобили в Борисовата градина.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?