Софиянски се оправда, че Халите си останали общински

Централни хали са 100% общинска собственост и никога не е продаван дял от тях на израелската фирма "Ащром". Смесеното дружество между общината и фирмата, в което кметството държи 25%, е само за експлоатацията на Халите. Това е основната теза на вече бившия кмет на София по делото, заради което вчера той бе отстранен от поста.

Велчев: Разчитам проверката да завърши до няколко месеца
С думите, че вярва в обективността на правосъдието, финансовият министър Милен Велчев коментира в четвъртък отстраняването на столичния кмет. Соченият като конкурент на Софиянски за премиерското кресло Велчев добави, че разчита в предстоящите няколко месеца проверката да завърши, за да може този неприятен инцидент да остане в миналото.

Тезата си Стефан Софиянски обяви на брифинг в централата на ССД пред журналисти, съпартийци, в присъствието на жена си и две от дъщерите си и на почитатели. Запитан защо чак днес обяснява сделката, той отговори, че не искал да влияе с изказвания на решението на съда. Според Софиянски пояснението, че сградата на Халите продължава да е изцяло общинска собственост, обезсмисля обвинението на прокуратурата и тезата на разследването срещу него.

Той допълни, че няма намерение да повдига случая с халите в международен съд.

С решение на Софийския апелативен съд вчера Стефан Софиянски бе отстранен от длъжността кмет на София. Той е обвиняем за това, че в нарушение на закона е занижил 400 пъти цената на Централните хали при създаването на смесеното акционерно дружество с израелската фирма "Ащром", в което общината участва с апорт на сградата и терена.

При първото си обяснение пред медиите по случая Софиянски акцентира, че въпреки липсата на експертна оценка на стойността на полуразрушената тогава сграда на Централни хали, както и на прилежащите терени, истинската стойност се съдържа в оценката на акциите, които притежава общината.

Миналата година столичният кмет предложи общината да продаде на мажоритарния акционер "Ащром" 25-процентния си дял в смесеното дружество, но общинският съвет го отхвърли. Подобно предложение бе отправено и неотдавна пред сегашния СОС с мотива, че това е начин общината да вземе градинката до Руската църква в центъра на столицата. Собствениците на този терен преди няколко години го продадоха на Ащром.

Днес Софиянски отново повтори, че когато се говори за оценка, трябва да се отчетат и ползите, които са създаването на място за регламентиран стокооборот, място, където се плащат данъци.

За да се ускори изясняването на обстоятелствата по делото, Софиянски е направил искане да бъдат разпитани пред съдия свидетелите, които пряко се занимават с проблемите на общинската собственост. Сред посочените от него свидетели са председателят на групата общински съветници на ССД Асен Дюлгеров, заместник-кметът по строителството Иван Гечев, главният счетоводител в дирекция "Финанси" Антоанета Македонска, директорът на дирекция "Общинска собственост" Мария Праматарова и директорът на дирекция "Общинска икономика" Нина Делчева.

Временно отстраненият кмет съобщи още, че е помолил устно общината да декларира пълната си готовност да предостави всички документи по делото.

В същото време обаче зам.главният прокурор Христо Манчев заяви, че представители на столичната община са се опитали да укрият документи, свързани със смесеното дружество за Халите и с образуваното срещу кмета Софиянски дело. Ставало дума за оригинали на документи.

По думите на Манчев, цитиран от БНР, това е наложило прокуратурата да поиска от съда временното отстраняване на кмета до приключване на делото.

Един от аргументите на апелативния съд да отстрани кмета бе, че делото е на много ранен етап и не е иззета цялата документация по него, включително и оригиналните материали.

Центърът на София облепен с листовки "Искаме си кмета"

Илчев се отметна от прогнозата си за нови избори в София

Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев се опита да се отметне от прогнозата си, че най-вероятно през есента в София ще има нови избори за кмет.
Още

Няколкостотин привърженици на Софиянски се събраха пред централата на ССД и го посрещнаха с лозунги и скандирания "Искаме си кмета", "Върнете ни кмета".

Бели листчета със същите надписи бяха разлепени по контейнери и стволове на дървета по централните софийски улици. Листовките се раздаваха и на заседанието на Столичния общински съвет, а за инициатори се обявиха от сдружение "Сговор за демократична алтернатива".

Запитан за позицията на левицата, че не е изключено да се стигне до извънредни избори за кмет на столицата, Софиянски отговори с риторичен въпрос какво ще правят от БСП, когато той спечели за четвърти път.

Зависи от коя страна на битката се намираш, бе коментарът му по оценката на Иван Костов, че атаката срещу него е начало на политическо Ватерло за дясната коалиция в София.

Той каза още, че ще се занимава с политическа дейност, но няма да загърби кметските проблеми. Времето извън сградата на "Московска" щяло да му позволи да чуе какво мислят софиянци.

Софиянски отрече обвиненията на БСП и Гергьовден, че незаконно е назначил за и.д. кмет Минко Герджиков. Решението било на основа на чл. 38 ал. 6 от закона за местното самоуправление.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: