Софиянци може да останат без топла вода

Напълно възможно е столичани да останат без топла вода и парно, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) оряза разходите на "Топлофикация-София", за да натисне увеличението на цената на парното в  града. Това предупреди във вторник изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски по време на общественото обсъждане на предвидените от регулатора промени в тарифите за топлоенергия различните градове.

Според него намаляването на средствата за ремонтната програма няма да им позволи да извършат започналата профилактика на топло преносната мрежа.

Заради намалените разходи "Топлофикация-София" няма да може да увеличи заплатите на своите 2500 служители, с които през пролетта бе договорено повишение на трудовите възнаграждения под заплахата за ефективна стачка.

До 20 дни сградите, които са изрядни - с платени сметки и изправни съоръжения, ще получат изравнителните си сметки, информира Милевски, който по-късно през деня се срещна със счетоводните фирми за сравняване на параметрите по новата наредба за топлоснабдяването, по която се правят тазгодишните изравнителни сметки за парното. Той допълни, че е редно да има стимули за изрядните клиенти.

От "Топлофикация-Пловдив" също изразиха недоволството си от оказания от ДКЕВР натиск върху ръста на цените. Директорът на дружеството Мирко Угринов посочи, че ако се запази предложената от комисията цена авариите на топлопроводите ще нараснат с 30 процента.

Предлаганата промяна в цената на услугата от ДКЕВР е средно с 0,35 на сто за страната като за различните топлофикации увеличение е различни.

Няма да позволим покачване на цената на топлинната енергия, особено тази за бита, защото населението не може и на практика не я плаща, каза Константин Шушулов, председател на ДКЕВР.

Шефът на регулатора поясни, че предложените цени са сформирани по нов комбиниран метод за преизчисляване на стойността на топлоенергията. Тази промяна е положителна за формиране на крайната цена на топлинната енергия в защита на потребителя и запазване на броя на потребителите чрез намаляване на крайната цена. В предложената цена се включват три фактора – 4.3 млн. лева разходи за ремонт при необходимост от 22 млн. лв., разход на мазут в газоотоплителни централи и мораториум върху заплатите на работещите в бранша.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?