“Софийска вода” се отказа от гарантираната си печалба

“Софийска вода” се отказа от гарантираната си печалба

Концесионерът на ВиК-услугите в столицата "Софийска вода" се е отказал от наличие на клауза за гарантирана печалба в концесионния договор със Столична община (СО), съобщи в понеделник главният секретар на СО Росен Желязков по време на заседанието на комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет (СОС).

Това е част от постигнатите споразумения по преговорите за преработка на концесията. Те продължиха близо година и половина. Във вторник резултатите бяха одобрени със 7 гласа ”за” и 3 “въздържал се” (БСП, ДП, ДСБ) и от общинските съветници.

Настоящият контракт гарантира 21 процента годишна възвращаемост за концесионера върху собствения капитал на дружеството, който е 12 милиона лева. Това формираше сигурна печалба от близо 2.5 милиона лева годишно. Договорът предвиждаше възможност, ако дружеството не успее да събере тази сума, остатъкът до нея да бъде платен от Столична община, за да не стигне до неизпълнение на договора.

До окончателното разрешение на въпроса се стигна след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) върна за доразглеждане варианта за промяна на концесията. В него фигурираше клауза за възвращаемост от 17 процента.

Регулаторът настояваше в договора въобще да няма уточнение за норма на възвръщаемост, като иска да запази за себе си законовото право за нейното определяне, което ще ѝ позволи да има по-голяма свобода при утвърждаването на цени. 

В крайна сметка СО и “Софийска вода” се съгласиха да дадат на ДКЕВР тези правомощия. В новото споразумение е записано, че ако възвращаемостта на концесионера падне под нормата 17 процента, то той ще може да се откаже от проекта. С това отпада и правото му да иска пари от общината при недостатъчна печалба.

Дружеството “Софийска вода” в момента е притиснато от ДКЕВР заради исканията муза по-висока цена на водата. Промяната на тези условия дават сигнал, че регулаторът може и да се съгласи след местните избори да повиши кубика на 1.22 лв. с ДДС вместо сегашните 1.05 лв. Последното увеличение на тарифите бе през април тази година.

Другите постигнати резултати от предоговарянето на концесията са, че спешните ремонти на ВиК-мрежата се изключват от инвестиционната програма. Правото да решава кое е инвестиция и кое не е също се дава изцяло на ДКЕВР.

По думите на Росен Желязков сключването на новия анекс към концесионния договор не е обвързано с бизнес-плана на “Софийска вода”. Дружество се задължи в началото на тази година да вложи 15 милиона лева в водната мрежа до края на 2007 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?