"Софийски имоти" на път да разцепи десните в СОС

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов обеща да разследва сделка на прословутото дружество "Софийски имоти", за която научил от пресата, и да потърси политическа отговорност.

Между двата тура на местните избори шефът на "Софийски имоти" Тошко Добрев - настоящ съветник от "Гергьовден", е апортирал 11 общински имота в активите на новоучредено дружество, в което общината има миноритарен дял.

По същия повод сини общинари поискаха да се преразгледа споразумението с коалиция "Гергьовден-БЗНС-НС-ДП".

"Изпратил съм писмо до временната комисия, която проверява дейността на общинските фирми, и очаквам да чуя в седемдневен срок нейното становище по случая", заяви председателят на СОС Владимир Кисьов във връзка с 11-те общински терена, които фирма "Софийски имоти", председателствана от Тошко Добрев, е апотирала в активите на новоучредено дружество на име "София сити къмпъни".

Владимир Кисьов научил за сделката в петък, след заседанието на общинския съвет, и то от въпрос на журналист от в. "24 часа".

"Категоричен съм, че тогава за първи път чух за прехвърлянето на имотите", каза шефа на СОС пред Mediapool.

В съботния си брой в. "24 часа" цитира решение на Софийски градски съд от 4 ноември 2003 г., с което съдът вписва в търговския регистър увеличаване на капитала на дружество "София сити къмпани" от 50 000 на 18 400 000 лв. чрез издаване на нови акции. В активите на фирмата влизат 11 общински терена на обща площ 54 000 кв. м., които са на територията на "Южен парк 2-а част". Те са предоставени на сформираното пет дни по-рано дружество "София сити къмпани", от единия от тримата акционери - фирма "Софийски имоти", която е сто процента общинска собственост.

Подобно апортиране на общинска собственост може да стане само с решение на СОС. Такова е било гласувано през 2002 г., когато председател на общинския съвет е Антоан Николов. "Решението мина с едно много шарено мнозинство, благодарение на гласовете на БСП и на "Другите за София", си спомни един от старите общински съветници, който и днес е в състава на СОС.

Тогава общинарите са дали принципното си съгласие фирма "Софийски имоти" да участва с не по-малко от 34% в смесено дружество, като апортира 11-те общински имота, но не са посочили как ще бъдат определени другите акционери в новата компания.

"Самото учредяване на съдружието между "Софийски имоти"и другите акционери в "София сити къмпани", извършено година по-късно, никога не е било одобрявано от принципала на имотите - Столична община", каза член на СОС. Според него, това е абсолютно недопустимо, тъй като в един момент може да се окаже, че общината е съдружник на бизнес с нечисти интереси.

Новото дружество "София сити къпани" е учредено на 29 октомври 2003 г. Фирма "Софийски имоти", представлявана от Тошко Добрев, участва с 34%, а другите двама акционери са "Стара планина холдинг" АД също с 34% и "Слънчев бряг холдинг" с 32%. В управителния съвет на "Стара планина холдинг" АД е Анна Събева, изпълнителен директор на приближената до бившата силова групировка СИК Първа източна международна банка. Валери Йосифов пък, който е известен като екс-председател на надзорния съвет на СИК, е в съвета на директорите на "Слънчев бряг холдинг". Той и Тошко Добрев са изпълнителни директори в новата компания "София сити къпани" АД. В управата на дружеството са също небезизвестният Евгений Узунов, първи секретар на ЦК на ДКМС преди 10 ноември 1989, Димитър Радев, за който се твърди, че е приближен до СИК, и настоящият шеф на общинска фирма "Софийски имоти" Петър Савов.

"Има няколко въпроса, на които трябва да бъде отговорено веднага и първият е дали в устава на "София сити къпани" е записано, че общинската фирма има блокиращ глас или всичко се решава с обикновено мнозинство", заяви общински съветник от СДС. Според него, ако "Софийски имоти" не разполага с блокиращ глас, общинските имоти лесно могат да се апортират още веднъж в активите на трета компания и да се окаже, че зад тези 34% на общината няма нищо.

Вариантът Софийска община да забрави за имотите си в Южен парк е възможен и по схемата "увеличаване на капитала", защото ако "Софийски имоти" не разполага със средства за това или прецени, че няма нужда да ги влага, дяловото ѝ участие в "София сити къпани" бързо може да се стопи.

"Вторият ми въпрос е дали Любен Дилов ще се ядоса, както беше обещал по време на предизборната кампания, защото този път става дума за далавера на един от най-близките му хора", попита синият общинар.

Тошко Добрев беше втори в листата за общински съветници на "Гергьовден" след Любен Дилов. С гласовете на дясното мнозинство миналата седмица той бе избран и за председател на постоянната комисия в общинския съвет по градоустройството, строителството, архитектурата и жилищната политика. Добрев е и в състава на временната комисия, която в рамките на 6 месеца трябва да направи проверка на концесионните договори.

Според съветници от СДС, сделката на Добрев е добър повод за СДС да погледне на споразумение си с коалиция "Гергьовден-БЗНС-НС-ДП" с други очи.

Председателят на СОС Владимир Кисьов пък обеща да потърси политическа отговорност от Тошко Добрев и да поиска смяна на ръководството на "Софийски имоти". Според Кисьов временната комисия, която беше избрана още при учредяването на СОС, ще се занимае обстойно със случая.

Тошко Добрев поставя "Гергьовден" в много деликатна ситуация не само заради предизборното обещание на Дилов да се "ядоса", но и поради факта, че комисията, която ще се занимае с разследването на сделката, се оглавява от лидера на движението Станимир Зашев.

Правни възможности да се атакува апорта на имотите съществуват, независимо, че това е станало с решение на СОС, коментираха юристи и добавиха, че не е късно заинтересова страна да поиска деапортиране на общинската собственост.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: