Софийският апелативен съд пак не вкара в затвора прокурора Румен Пенев

Софийският апелативен съд (САС) за трети път отказа да наложи ефективна присъда на шуменския прокурор Румен Пенев и му присъди 3 години и половина условно за подкуп, съобщи "Правен свят". Мотивите по делото са секретни

По-рано тази година делото бе върнато на САС от Върховния касационен съд с указания, които трябваше да доведат до ефективна присъда. Това обаче отново не се случи.

Прокурорът бе арестуван през 2011 година по обвинение, че е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Клиентът на адвоката - Денчо Денев, се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

Адвокатът се свързал с прокурора Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката.

Защитникът обаче казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получава сумата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?