Софийският университет не замълча на агресивните закани от пресаташето на Каракачанов

Урумов громи СУ за хомосексуална пропаганда и заплашва "да земе едно дЪрво"

Александър Урумов

Софийският университет "Св. Климент Охридски" излезе с остра позиция срещу коментар на директора на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната Александър Урумов. Той е публикуван във фейсбук страницата му на 3 октомври и препечатан със съкращения във в. "Труд" на следващия ден.

Тема на публикацията на Урумов е програмата на курс в Софийския университет. Курсът "Политика на идентичността и различието" се води от проф. Миглена Николчина и се преподава на студенти от факултета по славянски филологии.

Каква е позицията на СУ

"С подигравателен и агресивен език текстът внушава, че курсът е посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация. Това разбира се не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер и тяхната обективност и балансираност се гарантира от преминаването през редица академични процедури – разглеждане на катедрен съвет, на факултетен съвет и от общоуниверситетска учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните учебен план и учебни програми", пише в позицията на Софийския университет.

В нея се казва още, че внушенията на Урумов за пропагандиране на хомосексуализъм и феминизъм на студентите са неверни, защото "в курса се представят мненията и на защитниците, и на противниците на остро дискусионните въпроси, поставени в хуманитарните и обществените науки през последните десетилетия".

"Следователно текстът на Урумов е насочен не срещу някакво едностранчиво разглеждане на тези теми, а срещу самото им обсъждане, не срещу пропагандиране на някакви вредни идеи, а срещу възможността изобщо да се допускат занимания с идеи, които Урумов не одобрява", смятат от Алма матер.

От университета обясняват реакцията си на поста на Урумов с това, че той е получил гласност и от страниците на в. "Труд", а освен това авторът е директор на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната. "Наред с хулиганските обиди текстът съдържа и явната заплаха на Урумов "да земе едно дЪрво", ако академичната общност у нас и по света си позволява дори да обсъжда теми, които не му харесват", пише в позицията на университета. От висшето училище виждат в писанията на Урумов "явна агресия срещу академичната свобода и свободата на изследванията, залегнали в основата на самата идея на университетите при възникването им преди 700 години".

"Затова е непонятно как вестник „Труд“ може да публикува агресивните нападки срещу тези свободи, които утре ще се насочат и срещу свободата на словото в медиите. Неразбираемо е и как е възможно в едно българско министерство за връзките с обществеността да отговаря човек, който отправя заплахи срещу инакомислещите и свободата на мисълта и на словото", смятат от Софийския университет. От висшето училище декларират, че няма да допуснат "нарушаване на академичната свобода и на свободата на изследване и преподаване" и ще продължат да отстояват "свободата на мисълта и словото".

"Вярваме, че българското общество приема свободата за върховна ценност и ще подкрепи всяка институция, срещу която противниците на свободата насочат своята агресия и заплахи", завършва позицията.

Александър Урумов е активист срещу "джендърството"

Предизвикалият реакцията Александър Урумов освен държавен служител е и председател на "Българската организация на родителите и децата – БОРД". На няколко пъти той сигнализира за "джендърско" съдържание в учебници, одобрени от образователното министерство. Последната активност е заради учебник по биология за ІХ клас. "Както знаете, в този джендър-учебник се съдържа скандалният текст, според който "Сексуалната идентичност се формира в зряла възраст" - едно безумно джендър-твърдение, непочиващо на никакви научни или емпирични доказателства", пише Урумов.

От негови постове във Фейсбук става ясно, че организацията му БОРД започва "юридически консултации за завеждане на колективен иск срещу институциите и лицата, допуснали отпечатването, разпространението и включването на тези текстове в учебните планове".

Той е и отявлен противник на Истанбулската конвенция, срещу която се обяви и шефът му - министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Кариерата на Урумов през "Държавна сигурност" и БНБ

Александър Урумов е пресаташе в Министерството на отбраната за втори път. Той бе началник на направление "Информация и връзки с обществеността" в периода 1997-2001 г. по време на кабинета Костов (СДС).

След това, между 2006 г. и 2014 г., Урумов дълги години ръководеше звеното "Връзки с обществеността" на Българската народна банка, когато управител беше Иван Искров. Като PR на БНБ по време на кризата с КТБ Урумов защитаваше позицията на Искров. Заради нередности в дейността на Урумов по това време етичната комисия на Българското дружество за връзки с обществеността излезе с препоръка той да спазва Етичния кодекс на PR специалистите.

Поводът бе решение на Урумов да допуска само избрани от него медии и журналисти на пресконференция, организирана от БНБ на 11 юли 2014 г. по повод обявяването на резултатите от проверката на поставената под специален надзор КТБ.

По време на престоя си в пресслужбата на БНБ голямата част от времето на Урумов бе заето с неговата литературна и драматургична дейност. Той е автор на няколко книги, включително на религиозно-политическа тематика (например "Исус Христос – власт и политика", където разглежда Исус от Назарет като политически фактор в древна Юдея). През 2010 г. Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла "Лалугер", който бе поставен и в Театъра на Българската армия. Изпълнител на пиесата е известният български актьор Николай Урумов, който е роднина на Александър. През 2013 г. излиза книгата с къси разкази на Александър Урумов "Тиква! Ботаника на чувствата”.

Известно е, че освен с литературна, обществена, политическа и ПР дейност, Александър Урумов дълги години се занимава и със земеделие.

През 2009 г. Комисията по досиетата осветли Александър Урумов (роден 1969 г.) като сътрудник на бившата "Държавна сигурност". Той е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1988 г. под псевдонима "АБЕЛ" (на името на един от най-известните съветски нелегали Рудолф Абел, б.а.). Според сайта desebg.com досието на Урумов е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архива на ДС от БКП и Държавна сигурност.

Александър Урумов бе член на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент у нас през 2009 г., както и член на ЦИК за произвеждане на избори за народни представители през 2009 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?