Софийският университет вдига таксите за изпит

Софийският университет вдига таксите за изпит

Софийският университет (СУ) обмисля да увеличи приемната такса за явяване на изпит до 20 лева, каза пред журналисти в понеделник зам.-ректорът на висшето учебно заведение доц. Димитър Гюров.

В момента кандидат-студентите плащат по 15 лева за първи изпит и по 10 лв. за всеки следващ.

Това ще стане възможно, ако парламентът одобри окончателно промените в Закона за висшето образование, според които висшите училища ще определят таксите както за изпити, така и за следване.

От ДСБ обаче в понеделник обявиха, че са против въвеждането на платено обучение. Това на практика може да стане, ако вузовете решат да се възползват от възможността да сложат различни такси.

Според члена на партията проф. Димитър Камбуров платеното обучение може да изиграе лоша шега на университетите през следващите години, защото по демографски причини броят на кандидатстващите намалява. Според него, ако таксите скочат, родителите ще предпочетат да пратят децата си в европейски университети.

Тази година около 9 000 кандидат-студенти са се записали за предварителните изпити в най-стария университет у нас, като желаещите са с 600 души по-малко. Според СУ това се дължи на факта, че част от датите съвпадат с абитуриентските балове.

Препитването по история, за което има най-много кандидати, е на 13 май, по математика е на 20 май, по география – на 27 май, а по биология – на 3 юни. При желание на кандидатстващите оценките от тези изпити важат при класирането.

Момчетата вече ще могат да следват задочно. Това досега бе невъзможно, ако не са отбили военна служба.

От следващата учебна година СУ отново ще приема студенти от ЕС с по-високи такси от българските им колеги. След влизането на страната в Евросъюза младежите от страните членки могат да учат у нас при същите условия като българите, т.е. със същите такси. Това обаче ще важи само за студентите, които са се явили на българските кандидат-студентски изпити.

Ако не са държали изпити, университетът може да ги приеме, но с друг размер на таксите, уточни Гюров.

По думите му студентите от ЕС, които в момента учат в СУ, още не са платили таксите си за втория семестър, въпреки че срокът отдавна мина. Висшето училище още чака отговор от просветното министерство как да бъдат таксувани. Университетът настоява те да продължат обучението си по старите тарифи, в противен случай СУ ще загуби 1.5 млн. лева.

Споделяне

Още от България