Солана: Путин няма право да се намесва в Украйна

Определението на руския президент Владимир Путин, че Западът е "наложил колониална каска" в Украйна, е "твърде краен израз", заяви външнополитическият представител на ЕС Хавиер Солана, цитиран от Франс прес. През втория си мандат Путин може би е по-решителен и вероятно има повече проблеми със съседите си - положението в Украйна, Молдова и Грузия предизвиква повече загриженост у руския президент днес, отколкото вчера, подчерта Солана.

Владимир Путин няма право да се намесва във вътрешните работи на Украйна, каквото нямаме и ние, изтъкна Солана, който в понеделник беше в Киев за участие в третата среща на посредниците за разрешаване на кризата в Украйна.

В понеделник руският президент осъди намесата на Запада в украинската криза и го обвини, че "дава уроци, нахлупил колониална каска" и е готов да накаже противниците си "с ракети и бомби както в Белград".

Европа иска в Украйна да бъдат произведени честни избори и не подкрепяме никой кандидат, заяви Солана.

Подобна позиция защити в София и американският държавен секретар Колин Пауъл по време на годишната министерска среща на ОССЕ в София.

Хората в Украйна се борят за демокрация, което означава честни и свободни избори и международната общност оказва съдействие за това, заяви Пауъл в отговор на руските твърдения, че Западът се стреми да наложи влиянието си в държави от бившия Съветски съюз.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: