Соломон Паси: България е най-много "троянска пешка“ на Русия

"Има заплахи за нас, руските рубли са сиренцето пред мечия капан"

Соломон Паси: България е най-много "троянска пешка“ на Русия

В ЕС има троянски коне, троянски царици и троянски топове на Русия, а България е най-много троянска пешка. Това коментира бившият външен министър Соломон Паси в понеделник.

Той каза още, че на фона на украинската криза вече има конкретни заплахи за България. Паси даде пример с публикация в официоза "Правда" за реализацията на отколешната мечта на някои българи за това да бъдат граждани на 16-тата република на СССР.

Той отбеляза "официалната“ покана за членство в Евразийския съюз, визирайки казаното от руския посланик Юрий Исаков в събота, разговорите между руски посланици за това как България и Румъния трябва да бъдат "наритани" от Русия, както и обещанието на Владимир Путин да защити интересите (т.е. имотите) на сънародниците си без значение къде живеят.

Соломон Паси посочи, че всеки, запознат с пропагандата на КГБ, разбира, че това е много сериозна заплаха.

"Руските рубли са сиренцето пред мечия капан", каза бившият външен министър. По думите му у нас трябва да бъде овладян "ирационалният спор между русофили и русофоби”, като доминанта били крясъците на "Атака” и Георги Първанов, определени от Паси като "петата колона на Москва”.

Той посочи , че практически всички страни-членки на ЕС са в една или друга степен зависими от волята на Кремъл.

Според него Западът е допуснал стратегическа грешка, като не е поканил Грузия в НАТО, а въпросът за членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред, защото "не знаем дали е държава”. По думите му говоренето за федерализация на Украйна е прелюдия към нейната подялба, подобна на тази на Берлин след края на Втората световна война.

В сегашната криза най-добрите ходове са тактическо сътрудничество с Беларус и стратегическо партньорство с Китай, за да се извлече максимумът от безпрецедентната изолация, в която Русия е изпаднала, каза Паси.

Според него интересите на Владимир Путин са свързани с възможно най-пълна реставрация на съветското пространство, но може в един момент стопанинът на Кремъл да погледне към ресурсите на Северния полюс и Аляска.

"Дадохме си сметка, че Студената война може би не е приключила и има изключителния потенциал да се превърне в гореща”, каза Паси.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?