Сотир Цацаров поиска отстраняването на подсъдим военен прокурор

Сотир Цацаров поиска отстраняването на подсъдим военен прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на майор Илиан Георгиев, прокурор от Военноокръжната прокуратура – София, съобщиха в петък пресцентърът на държавното обвинение.

Искането е направено, защото срещу Георгиев се водят две наказателни производства, по които вече са внесени обвинителни актове в Софийския военен съд и Военния съд – Пловдив.

Прокурор Георгиев е предаден на съд в София, защото е набедил пред предишния главен прокурор Борис Велчев други магистрати за престъпления, за които знаел, че са невинни.

Георгиев е бил наблюдаващ прокурор по досъдебно производство на Военноокръжната прокуратура – София, водено срещу организирана престъпна група. В хода на разследването са получени сигнали срещу него като наблюдаващ прокурор, които са дали основание за започване на проверка, последвана от  досъдебно производство, приключило с внасяне на обвинителен акт срещу Георгиев.

Впоследствие по това наказателно производство той е бил оправдан на всички инстанции и присъдата е влязла в сила, но във връзка с него Георгиев  е депозирал до главния прокурор 6 жалби. В тях е уличил множество магистрати, работили в различни етапи на проверката и досъдебното производство, основно в престъпления по служба и престъпления против правосъдието.

Обвинителният акт, внесен във Военния съд – Пловдив, се отнася до 3 престъпления, извършени от прокурор Георгиев.

Първото е за длъжностно престъпление, защото Георгиев не е изпълнил служебните си задължения, свързани с веществени доказателства по преписки и досъдебни производства на Софийската военноокръжна прокуратура.

Сред веществените доказателства е имало и секретни документи по наказателни производства, наблюдавани от обвиняемия Георгиев, които не са били съхранявани и описвани по установения в заповедите ред, а са били държани от него в кабинета му.

Документите не са били връщани на собствениците им след приключване на наказателното производство. Така, според мотивите на главния прокурор, е създаден нерегламентиран достъп  до документи, които съдържат класифицирана информация и служебна тайна. 

Второто престъпление е свързано с държане на боеприпаси(26 патрона) без надлежно разрешение. Военният прокурор е обвинен и в присвояване в големи размери в условията на продължавано престъпление. В качеството си на прокурор по 2 досъдебни производства, обвиняемият Георгиев е присвоил чужди пари, на обща стойност 1009 лв., връчени му като веществени доказателства, пише в съобщението на прокуратурата.

Вместо да ги изпрати за съхранение в сейф, той ги е държал в кабинета си. След приключване на делата е съставил разписка с невярно съдържание за връщането на сумите, каквото той реално не е направил.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?