Социалисти отказват мажоритарни номинации в трудни райони

След като европейските избори до голяма степен проясниха съотношението на силите, номинирани мажоритарни кандидати на БСП са отказали да се явяват в райони, където партията им губи. Източници от "Позитано" 20 заявиха пред Mediapool, че такъв е случаят с финансовия министър Пламен Орешарски, който бе готвен да се яви като мажоритарен кандидат на БСП в Бургаска област. Там обаче има много силен вот за ГЕРБ и "Атака", което означава почти сигурен провал за червения кандидат.

Орешарски при всички случаи ще влезе в парламента, тъй като е "застрахован" с първото място на червената пропорционална листа в Бургас.

Председателят на общинската група на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев трябваше да бъде единият мажоритарен кандидат на левицата в София, но също няма желание заради превеса на ГЕРБ и Синята коалиция.

Весела Лечева, която бе номинарна мажоритарно за Перник, също се е разколебала.

Социалистите имат проблеми и във Варна, където искаха да издигнат мажоритарно световния шампион по гимнастика Йордан Йовчев, но той се оказал с двойно гражданство. Другият вариант на БСП за Варна е Андрей Пантев.

Изпълнителното бюро на БСП, което заседава във вторник, е обсъждало отново листите за националните избори. Очаква се решенията да бъдат обявени след пленума в сряда.

Според представители на партийното ръководство има проблеми и с подредбата на пропорционалните листи, чиито водачи обаче вече са ясни. Сега битката е за сигурните места след първото.

Споделяне

Още от България