Социалистите спретнали компромат на лидера си с комисията по дълга

С искането да се създаде анкетна комисия за разследване как е натрупан дългът към България и как правителствата след 1990 г. са се опитвали да го изчистят, БСП спретна вътрешнопартиен компромат срещу лидера си Сергей Станишев. Това заяви лидерът на движение "Оборище" Тошо Пейков пред Би Ти Ви в сряда.

Миналата седмица депутати от левицата внесоха в парламента проекторешение за създаване на анкетна комисия за проучване на дълговете към страната ни и как са били събирани в последните 15 години. Повод за искането бе тиражираната от лидера на БСП Сергей Станишев и заместника му Румен Петков информация, че финансовото министерство е продало дълга на няколко страни от Третия свят към България на посредници срещу 25-35% от номинала.

Вижте проекторешението на левицата, внесено в парламента, то не носи подписа на Станишев, каза пред Би Ти Ви Тошо Пейков. Това, според него, било така, защото лично бащата на БСП-лидера - Димитър Станишев, като секретар на ЦК на БКП е подписвал заедно с други партийни функционери разрешенията за отпускане на заеми на "братски страни".

Според Пейков, заемът за режима на Саддам Хюсеин също носи подписа на бащата Станишев.

Скандалът с дълговете на развиващите се страни към България бе раздухан напълно умишлено от противници на Станишев-младши в БСП, за да не може той да стане премиер, ако БСП спечели изборите, каза Пейков.

Лидерът на "Оборище" извади документ от разсекретените архиви на БКП, според който на 22 септември 1982 г. секретариатът на Комунистическата партия "дава съгласие Народна република България да окаже безвъзмездна помощ във вид на оръжие, боеприпаси и материали на Министерството на вътрешните работи на Република Никарагуа в размер на 263 500 лв." Съгласието е подписано от Димитър Станишев, Кирил Зарев, Велко Палин, Димитър Стоянов, Христо Христов, Белчо Белчев.

Пейков разполагал и с подобни "съгласия" да се дадат 750 хил. лв. на Мозамбик, 10 хиляди долара предизборна помощ на Никарагуа и др.

Депутатът напомни, че по искане на главния прокурор Иван Татарчев през 1992 г. са били събрани доказателства за милиони долари и левове, които са подарени от БКП на братски комунистически партии, включително с подписа на бащата на сегашния лидер на БСП. Тогавашното 36-то Народно събрание създало и анкетна комисия, която се занимала с дълговете, натрупани към България преди 1990 г. и с раздадените дарения за "братски партии и държави".

Затова съм убеден, че сегашното искане на БСП за комисия по дълга към България е автокомпромат, заключи пред Би Ти Ви депутатът.

По искане на НДСВ на първото си за седмицата заседание тази сряда парламентът създаде временна анкетна комисия за проверка на кредитите, предоставяни на други страни. Управляващите внесоха паралелен на левицата проект, по настояване на финансовия министър Милен Велчев. Предложението на НДСВ се различаваше от това на левицата само по обхвата на проверката. БСП настояваше да се разследват дълговете към държавата и към български държавни дружества, а НДСВ - само междуправителствените заеми.

Според гласуваното днес решение, комисията ще проверява произхода на кредитите, целите на предоставяне и времето, когато това е направено, както и действията на правителствата от 1990 г. насам по събиране на вземанията на България, произтичащи от тези споразумения.

Срокът на работа на комисията е три месеца.

Депутатите не приеха искането на левицата проверката на комисията да включи и вземанията на държавни фирми, както и управлението на външния държавен дълг.

Не бе прието и предложението на Коалиция за България в органа да влязат по двама депутати от парламентарна група и един независим. Депутатите одобриха в състава ѝ да има 6 представители на НДСВ, 3 на левицата, по 2 от ОДС и ДПС и по един на СДС, на Новото време, на Народния съюз и на независимите депутати.

Председател на комисията ще е Нина Чилова (НДСВ), а зам.-председатели - Петър Жотев (ОДС) и Алиосман Имамов (ДПС).

Съставът на комисията беше приет без представителите на Коалиция за България, защото от левицата по-късно щели да уточнят своите кандидатури, които ще бъдат гласувани отделно.

Споделяне

Още от България