Социалният министър: Пенсионната система ще е стабилна до 2040 г.

снимка БГНЕС

Анализите сочат, че до 2040 години пенсионната система ще е стабилна, но след това ще е нужна реформа, за да се избегне криза, обяви в понеделник социалният министър Бисер Петков пред бТВ.

Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените. “Достъпът до системата ще е все по-труден“, каза министърът.

Бисер Петков каза още, че сегашната стабилност на пенсионната система се дължи на реформите, направени през 2015 година. Следващата реформа обаче ще е нужна заради промята на пропорциите между работещите и получаващите пенсии. Сега на трима работещи се пада по един пенсионер, докато през 2040 година по-малко двама работещи ще трябва да финансират пенсията на един пенсионер.

Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници. Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане, каза министърът.

Той напомни, че държавата е осигурила 20 млн. лева за т.нар. "държавни бавачки". По план тази мярка трябва да подпомогне около 2000 семейства. Те ще могат да кандидатстват за наемане на безработни за гледане на децата им срещу минимална работна заплата.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?