Социолози: Безумно е да се забранят проучванията 48 часа преди изборите

Като "поредното безумие“ и "глупост“ определят социолози идеята на мнозинството, според която 48 часа преди избори да не могат да се публикуват социологически проучвания, дори и "скрити“ под формата на класации на песни, стихове и пр. Ограничителният текст се обсъжда като част от промените в изборното законодателство, които предстои да бъдат гласувани в парламента.

Социологът Кольо Колев ("Медиана“) коментира в понеделник пред БНР, че готвеният текст, който се очаква да влезе за обсъждане през септември в парламента, е поредното ограничение, което политици се опитват да правят още от "зората“ на демокрацията. "Едва ли не, ако хората знаят какво е разположението на политическите сили, това ще опорочи изборния процес. Аз съм привърженик на другата теза – че хората трябва да знаят какво е разположението на политическите сили и съответно да бъдат амбицирани да отидат и да подкрепят харесваната от тях партия“.

"Това е и пореден опит политиците да поставят изборния процес на тъмно, което е пълно безумие“, допълни Колев.

Според Кънчо Стойчев ("Галъп“) в "едно демократично общество въвеждането на всякакви ограничения по отношение на информацията, може да бъде квалифицирано само по един начин – "глупост“.

"Когато българската държава тръгне по пътя на въвеждане на информационни ограничения, най-нормалното е да провери как е в другите европейски държави. В началото на 21-ви век подобни разпоредби са неизпълними и глупави“, каза той.

По думите му същността на демокрацията е "информирано участие и колкото повече гражданинът, който иска да гласува, е информиран за това какво мислят и останалите хора, които са част от неговото общество и населено място, толкова по-информирано и отговорно решение той взима“.

Стойчев допълни, че целият световен опит на демократичните държави води до един извод – никакви ограничения. "Те трябва да бъдат по линия на компетентността на предлаганата информация. Да могат подобна информация да предлагат структури, които наистина са компетентни“, заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?