"Сова Харис": Две трети от българите не искат повече бежанци у нас

Почти половината хора смятат, че кабинетът на Орешарски няма да подобри стандарта на живота

"Сова Харис": Две трети от българите не искат повече бежанци у нас

Почти две трети от българите не искат страната ни да приема повече бежанци от войната в Сирия. Това сочи изследване на социологическата агенция "Сова Харис", цитирано от БГНЕС. Изследването е представително и е направено сред 1000 души в страната.

62.2% от анкетираните казват, че не искат да приемаме още бежанци, 15% са съгласни да приемаме бежанците, а 22.7% не могат да преценят.

Причината за такова отношение, според социолозите, е вероятно в отговора на друг въпрос от изследването. Попитани "Смятате ли, че правителството е в състояние да се справи с осигуряването на сирийските бежанци у нас" 65.2% отговарят "не", а само 10.9% вярват, че българските власти могат да се справят.

По отношение на преценките дали правителството на Пламен Орешарски може да постигне конкретни резултати за подобряването на стандарта на живот у нас 47.9% от анкетираните посочват "по-скоро не", а "по-скоро да" отговарят 30.6%. Останалите до 100% нямат ясна преценка за кабинета.

За мораториум върху правото да се продава земя на чужденци от ЕС се обявяват 41.6% от българите, въпреки че са наясно, че подобно замразяване е в противоречие с ангажиментите на България към ЕС. 28.1% обаче смятат, че страната ни трябва да спазва договорите и ангажиментите с ЕС. Нямат позиция по проблема 30.4%.

Споделяне

Още от България