Спад на Дунав при Лом

Спад на Дунав при Лом

С 10 см се е понижило нивото на Дунав при Лом от неделя по обяд до 14.00 часа в понеделник, съобщиха от метеорологичната станция в града.

След като на Великден нивото на реката в района стигна рекордните в историята на измерванията в българския участък 985 см, то в продължение на 24 часа нивото се понижава и вече е 975 см.

Екипи на Гражданска защита, на община Лом и военнослужещи продължават наблюдението и укрепването на дигите.

През почивните дни е изградена и пета допълнителна дига в района на пристанищния комплекс. Периодично се изпомпва вода, която прониква зад временните диги.

Въпреки високото ниво на реката, няма опасност от заливане на ниските части на Лом, които са на 2 метра под нивото на водата, заявиха от кризисния щаб в града.

Продължават да са залети 20 дворове на къщи по брега на Дунав в ломския квартал "Боруна", сградите на две корабни агенции, два хотела, големи части от пристанището, градският парк. Залети са и над 10 000 декара необработваеми земи край ломските села Орсоя, Станево и Долни Цибър.

В село Долни Цибър са наводнени 140 къщи. Причината е филтрация на вода през защитната дига.

Продължава кризисното положение по Дунав, съобщиха в понеделник от Гражданска защита с уточнението, че в част от общините нивото на реката бележи лек спад.

За последните 24 часа нивото при Никопол се е повишило с 2 сантиметра. Няма данни за нови пострадали хора и къщи. Усложнения има единствено в община Боянци, а е открит пробив на дигата при село Загражден.

От Гражданската защита увериха, че пропукването е съвсем малко и се работи по отстраняване на проблеми. Ако нивото на Дунав продължи да се покачва, може да се усложни ситуацията в болницата на Никопол, която също е наводнена и преди няколко дни имаше опасност за главното електрическо табло.

Дигата при Тутракан прелива на три места, но засега притокът на водата е слаб.

Обстановката в крайбрежния квартал на Силистра все още е тежка, но са поставени нови пясъчни заграждения на улиците.

Според официалните данни, през последните 24 часа нивото на реката край Ново село, и Видин бележи спад с 3 сантиметра, а при Оряхово е в застой.

Химическите резултати от взетите проби от водата на Дунав отговарят на всички изисквания. Микробиологичните резултати от изследванията ще станат ясни обаче след 48 часа.

Около 5 литра вода в секунда изтичат от дигата край помпената станция край село Оряхово.

Всеки ден се доставя храна за видинските села Ботево и Симеоново. За селищата с нарушено водоподаване се осигурява минерална вода.

С два сантиметра спадна нивото на Дунав край Свищов. В десет часа тази сутрин са били измерени 874 сантиметра. Кейовата стена на пристанището прелива при равнище 870 сантиметра.

Залети остават около два-три метра от подкрановото пространство на пристанище Свищов. Пристанищната дейност не е преустановена, макар че корабоплаването е силно ограничено. Спряно е електрозахранването на източния и западния кей. От Гражданска защита очакват реката да понижи още равнището си заради благоприятните прогнози.

В село Вардим има наводнени дворни места. Две къщи се застрашени от наводняване, ако Дунав се покачи с още 10-15 сантиметра.

Вода от Дунав е предоставена за изследване в регионалната инспекция за околна среда и води – В.Търново. Показателите на първата проба, взета вчера, са добри. Днес предстои да бъде изследвана втора проба.

След покачване с 11 сантиметра в неделя, в понеделник нивото на Дунав край Русе е в застой. През последните 24 часа то е останало 912 сантиметра.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?