Спад в чуждите инвестиции с 30 на сто от началото на 2009

От началото на тази година чуждите инвестиции у нас са намалели с около 30 на сто, съобщи в сряда изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев пред форум, посветен на българската конкурентноспособност в условията на световната финансова криза.

Очертава се такава да е тенденцията за цялата година, допълни той, без да се ангажира какво ще е отражението на тепърва очаквания силен удар на кризата у нас през лятото.

Според последната преоценка на БНБ инвестициите през 2007 г. са 8.4 млрд. евро, а през 2008 г. са 6.2 млрд. евро.

Причини за настоящия спад са затрудненият достъп до финансиране, свитите банкови резерви, намалелите спестявания и повишените лихвени проценти по кредитите. Това кара много фирми да се отказват или да отлагат за неопределено време инвестиционните си проекти, коментира Кристофор Павлов, главен икономист на “Уникредит Булбанк“. Утежняващ фактор и много високата сегашна задлъжнялост на компаниите към банки, която освен това е краткосрочна и падежите на заемите им изтичат.

Така по-трудно ще успеят да си рефинансират кредитите или да теглят нови и това ще доведе до фалит доста фирми в рамките още на тази година, прогнозира Павлов.

Износът страда от девалвацията на чужди валути

Финансовото положение на експортно ориентираните фирми се влошава и от обезценяването на валутите на съседните страни, които не са членки на ЕС, както и държавите извън еврозоната и с плаващи курсове, допълни той. Девалвацията на националните валути на някои от търговските ни партньори стига до 40 на сто спрямо еврото. Това означава загуба на конкурентноспособността на българските фирми и стоките им, коментира банкерът.

Павлов посочи, че противовес на очакваното задълбочаване на кризата в България е увеличаването на производителността и намаляване на разходите на компаниите.

Като много положителна стъпка на правителството той оцени програмата за бюджетно финансиране на работните места в производствата, където се налага въвеждане на гъвкаво работно време. В противен случай бизнесът ще е принуден да намалява заетостта, а безработицата е социално чувствителна тема.

По думите му сега е моментът фирмите у нас да развиват конкурентноспособността си с квалифициран и производителен персонал, за да може, когато в средата на 2010 г. световната икономика почне да се съвзема и компаниите са поставени пред избора къде да си дадат поръчките, България да се възползва. В противен случай кризата в страната ще се проточи по-дълго от тази в другите държави, допълни Павлов.

Въпреки че на пръв поглед кризата, довела до спад на вноса през първото тримесечие и свила дефицита в търговското салдо с 40 на сто, изглежда благоприятна за износа и дори правителството се опитва да внушава, че това е възможност едва ли не за експортна експанзия на евтините български стоки в Европа, реалното положение е по-различно.

Негативно ще е отражението за експортните фирми именно при пазарите с девалвирани национални валути като Русия, където през миналата година износът бележи ръст от 44 на сто, и съседните балкански страни, където също експортът се е увеличил през 2008 г., посочи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той препоръча и още по-голямо активиране на дейността на Българската агенция за експортно застраховане, защото в момента много фирми са затруднени и от това, че задграничните им контрагенти бавят плащанията заради фалити.

Индустрията на минус с 30 на сто

Велев прогнозира, че през 2009 г. индустрията в България ще отбележи спад от 30 на сто, като най-сериозно ще е отражението върху металургията и електрониката, където намалението ще е 50 на сто, следвани от текстила и облеклата с 40 на сто, заради намаленото търсене.

Кризата ще засегне най-слабо хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост. Последната дори ще реализира ръст от 5 процента, прогнозира Цветан Симеонов, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Лошо ще стане, когато битът започне да пести електроенергия заради недоимък, а не заради енергоспестяващи мерки, коментира Бойко Димитрачков, член на Управителния съвет на Е.ОН България. Той посочи като притеснителни данните на електроразпределителните дружества в страната за спад в консумацията на ток от страна на промишлеността с около 5 на сто за първите два месеца.

Димитрачков призова правителството да се изправи с лице срещу кризата и да обяви истински пакет с мерки за преодоляването ѝ, а не отделни членове на кабинета да излизат с откъслечни изявления. “Добре поне, че спряха да отричат кризата, но трябва да заемат честна позиция спрямо обществото“, заяви той.

По думите му положителен ефект би оказало възстановяването на нормалния диалог с Европейския съюз, нарушен от кабинета след толкова много наложени санкции по европейските програми. Членството на България в ЕС е единственото нещо, което в момента спасява страната ни от по-тежко положение, подчерта Димитрачков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?