Спадът на износа за ЕС за първите два месеца е 8.1%, отчете статистиката

Ако Европа е в рецесия и не ни иска стоките, защо има спад с близо една трета в експорта за Турция?

Спадът в износа на България за страните от ЕС за първите два месеца на годината е 8.1% спрямо първите два месеца на миналата година, съобщи в сряда Националният статистически институт (НСИ), огласявайки предварителни данни. Те потвърждават първоначалните оценки за намаление на експорта, който в последните три години бе основният двигател на икономиката ни.

Само за февруари износът е спаднал с 8.9% спрямо същия месец на миналата година.

Преди няколко дни финансовият министър Симеон Дянков обясни, че трябва да се направи анализ дали спадът в износа се дължи на забавянето на икономиката в страните, които са традиционни пазари за нашите стоки, или на лошото време, което, по думите му, блокира търговията за десетина дни през февруари. Той обаче призна, че вероятно за първото тримесечие на годината може да имаме отрицателен растеж именно заради свития износ.

Основните търговски партньори на България в ЕС са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 66% от износа за общността.

Към Германия, която е най-големият ни търговски партньор в ЕС, сме изпратили с близо 12% по-малко стоки. Спадът към Гърция е почти 18%, главно поради трудностите в съседната страна. С една четвърт (23.6%) се е сринал експортът и към Румъния.

Сериозно намаление отчита експортът и към трети страни извън ЕС, които са традиционни пазари за стоките ни. Така например износът за Турция се е сринал с близо една трета за двата месеца, при условие, че Турция продължава да регистрира устойчив растеж. Двуцифрен спад има и в експорта към Македония и Сърбия.

Същевременно от началото на годината нараства вносът, както от ЕС, така и от трети страни, показват данните. Любопитни са официалните данни за стокообмена с Китай, които показват скромни числа на фона на присъствието на китайски стоки на българския пазар. Така например месечният ни износ за Китай от началото на годината се е движел около 110-200 млн. лв., а вносът - 180-260 млн. лв.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - февруари 2012 г. е отрицателно и възлиза на 709.4 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и достига 520 млн. лева.

Споделяне

Още от България