Спасеното в Магнитогорск бебе е дошло в съзнание

Спасеното в Магнитогорск бебе е дошло в съзнание

Десетмесечното момченце, спасено изпод развалините на частично рухнал жилищен блок в руския град Магнитогорск, е дошло в съзнание. Това съобщи днес руската министърка на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от ТАСС.

Рано сутринта на 31 декември в Магнитогорск рухна един от входовете на десететажна жилищна сграда. Водещата версия за причината е експлозия на газ за битови нужди. Загинаха 39 души.

Малкият Ваня бе изваден от спасителите, след като бе повече от 30 часа под развалините при низки температури, достигащи през нощта до минус 27 градуса. Той бе откаран в болница в Москва с вътрешна черепно-мозъчна травма, счупвания, измръзване на крайниците, обезводняване и нарушени бъбречни функции.

Изследванията са показали, че момченцето няма увреждане на мозъка, работата на бъбреците е възстановена, а лекарите вярват, че ще спасят измръзналото му краче. Към днешна дата неговото състояние се е подобрило чувствително. Детето активно реагира и общува с майка си, каза руската министърка на здравеопазването пред журналисти.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?