Спешната и психиатричната помощ получават 11 млн. лв. допълнително

Спешната и психиатричната помощ получават 11 млн. лв. допълнително

Служебният кабинет отпусна допълнително 11 млн. лв. за спешната и психиатрична медицинска помощ. Средствата се дават по бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщи здравният министър Мирослав Ненков след заседанието на правителството.

 

Сумата е по-малка от 24-те млн. лв., които бяха предвидени за спешната помощ и за електронно здравеопазване по Публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите". Министерството на здравеопазването на реализира двете програми заради проблеми с обществените поръчки, които бяха спрени от министър Ненков след встъпването му в длъжност.

 

Тези 11 млн. лв. ще бъдат разпределени коректно и умно за няколко неща, каза министър Ненков.

 

Най-голямата част от средствата - около 7 млн. лв. ще отидат за купуване на линейки за спешните центрове в страната и за районните здравни инспекции. Парите ще стигнат за около 56 или 61 линейки за цялата страна, каза министър Ненков.

 

Два милиона лева са предназначени за ремонт на петте психиатрични болници в страната.

 

Останалите около 2 млн. лева ще отидат за довършване на ремонта в Трета градска болница в София, и закупуване на нов ангиограф за кардиологичната болница "Света Екатерина" и две изкуствени сърца, съобщи още министър Ненков.

 

Ангиографът е апаратура, която се използва в инвазивната кардиология за лечение на заболявания на коронарните кръвоносни съдове като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, остра и хронична сърдечна недостатъчност, хронични и тотални оклузии (запушвания) на кръвоносните съдове, стенози на каротидната артерия и други.

Споделяне

Още от България