Спец сайт за мобилни телефони намалява сметките

Сайт, специално разработен за влизане на потребители само през мобилен телефон, разработи “Вивател” използвайки иновацията DotMobi, съобщиха на пресконференция от телекома.

Зареждането на http://www.vivatel.mobi/ пести на мобилните потребители трафик и време, защото е с по-олекотено съдържание, адаптирано специално за всички видове телефони и софтуери, което не може да се каже за включването към стандартните сайтове, обясни Галина Радичева, маркетинг директор електронни комуникации във “Вивател”. Така браузването поевтинява, посочи тя.

Предвижда се в скоро време при зареждане на стандартния сайт на телекома през мобилен, автоматично потребителят да се прехвърли на разширението  dot mobi.

От телекома обясниха необходимостта от такъв сайт със статистиката, според която съотношението GSM:компютър е 4:1. В България над 80 на сто от хората имат мобилни телефони, а само 23 процента – компютри.

Пристрастяването към мобилните технологии поражда необходимостта от развитието и поевтиняването им, коментира Любен Белов, съосновател на Нет Инфо. Той посочи, че намаляването на стойността на този вид услуги ще дойде с появата на мобилната реклама и с предлагането на пакет за достъп до сайтове през GSM, а не формиране на цена според  реализирания трафик и времето за ползване,  както е в момента.

Компаниите трябва да работят и в посока съвместимост на  технологиите за компютър и за мобилни телефони, тъй като РС-то остава по-удобният начин за управление на данните, отколкото GSM-а, особено ще се отнася до музика, отбеляза Белов.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?