Специален фонд за борба с болестите по животните прави земеделското министерство

Ветеринари ще преглеждат всеки месец добитъка на фермерите

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Сн.БГНЕС

Специален фонд за борба с болестите по животните ще прави Министерството на земеделието в опит да гарантира безопасността на хората след като заразените с бруцелоза станаха 27 души. Това обяви на извънредна пресконференция в сряда зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Друга мярка, заложена в разработения пакет, предвижда ветеринари да преглеждат всеки месец животните на фермерите. Въвежда се и държавна профилактична програма. Отказалите ваксинация на животните фермери ще бъдат лишавани от субсидия. Предстои и провеждането на информационна кампания.

Целта на предприетите мерки е да не се допуска разпространение на болести по животните. Миналата година бяха хвърлени милиони левове след епидемията на син език и въпреки това стотици животни умряха. През тази година бяха установени огнища на антракс и бруцелоза, от която пострадаха към момента 27 жители на град Рила.

Фонд "Епизоотия" с пари от агенцията по храните

Първата стъпка, която ще бъде предприета, е създаването на фонд "Епизоотия" за борба с болестите по животните, каза Цветан Димитров.

"Един от вариантите, които сме предложили, е той да се финансира от приходи, които Българската агенция по безопасност на храните внася в централния бюджет", каза зам.-министърът на земеделието. Той допълни, че вече се водят разговори за това с финансовото министерство.

"Целта ни е по-бързото и адекватно ликвидиране на новопоявили се огнища на особено опасни и икономически значими заразни болести по животните", каза Цветан Димитров.

Въвежда се държавна профилактична програма

Въвеждането на многогодишна Държавна профилактична програма, която да осигури планиране на дейностите по профилактиката на болестите по животните, е другата ключова мярка в пакета от мерки, посочи Цветан Димитров.

По думите му с изпълнението на тригодишна профилактична програма ще се даде възможност за навременно осигуряване на необходимите средства за диагностика и превенция.

Всеки месец ветеринар при фермера

Заложено е и посещение веднаж месечно на ветеринарен специалист при всеки фермер. Това ще бъде записано и в самите договори, които ще се сключват между ветеринарите и фермерите, посочи Цветан Димитров.

Мярката предстои да се обсъди с Българския ветеринарен съюз.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига ще стане самостоятелно звено на пряко подчинение на министъра на земеделието, като това ще гарантира независимост, безпристрастност и обективност на научната оценка по здравеопазване на животните, смята зам.-министърът на земеделието.

Той допълни, че предстои да се оптимизира и Интегрираната информационна система на БАБХ, която е основен източник на данни при отчитането на популациите животни, ветеринаромедицинските мероприятия, Държавната профилактична програма, програмите за надзор и здравния статус на страната.

За неизпълнението на ветеринарно медицинските мероприятия и държавната профилактична програма провинилия се фермер няма да бъде допустим за подпомагане. "Всяко отклонение от нормите ще лишава фермера от субсидии", каза Димитров.

В началото на октомври Министерството на земеделието ще започне и мащабна информационна кампания за фермери и ветеринарни лекари.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?