Новият шеф на Сметната палата Цветан Цветков подкрепя

Спецорган да проверява разлики в обявеното и реалното имущество на политиците

Приоритет на одитната институция става контролът върху публичните харчове и регулаторите

Цветан Цветков, сн. БГНЕС

Идеята за създаване на специализиран орган, който да проверява политиците за разминаване между декларираното и реалното им имущество, бе подкрепена от новия председател на Сметната палата Цветан Цветков, който бе избран преди дни по предложение на ГЕРБ и Реформаторския блок и с подкрепата на ДПС. Той също така обяви за приоритет в работата на одитната институция налагането на контрол върху изразходването и управлението на публичните средства от общини, министерства и агенции и върху дейността на регулаторите.

"Може би трябва да се промени законодателството и да се даде възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото на политиците", каза Цветков пред БНР в неделя.

Според него, "при едни одити на общините, министерствата и агенциите може да се провери как те боравят с паричните средства, с които разполагат – как ги съхраняват, къде са ги вложили, дали са ги вложили само в една единствена банка, което е огромен риск, дали са ги вложили в няколко банки, след това при какви условия са ги вложили в тези банки". "Това е една от задачите на Сметната палата – как се управляват публичните финанси, но това е поглед в бъдещето", заяви Цветков.

Той посочи, че не би се ангажирал с одит на затворената "Корпоративна търговска банка", която е с отнет лиценз и се води дела за обявяването ѝ в несъстоятелност.

По думите му подобна проверка е извън обхвата на ръководената от него институция. "Палатата може да провери БНБ и това как тя изпълнява своите функции, включително и надзорните си функции, но частна банка няма как да провери. Законът е много ясен и категоричен. Очертава обхвата на Сметната палата и няма как да излезем от него", каза одитният шеф.

Цветков обаче обяви, че един от приоритетите на Сметната палата ще бъде как различните регулаторни и надзорни органи в страната изпълняват функциите си. "Ако те не изпълняват ефективно своите функции, ще изпаднем в ситуацията с КТБ. Това ще бъде приоритет в работата на Сметната палата. След един одит бихме могли да направим своите изводи и оценки", посочи той.

Новият председател на Сметната палата изрази очакванията си да реализира пълен мандат, за да може одитната институция да изпълни своите цели. Честото прекъсване на мандата и смяната на ръководството се отразява както на нейната работа, така и има последствия и върху функционирането на публичните финанси като цяло, смята той.

За свой заместник Цветков ще предложи Горица Грънчарова, а името на другия заместник-председател ще бъде обявено в понеделник.

Споделяне

Още от България