Спецсъдът задържа четирима от обвинените за онколекарствата

Други трима остават под домашен арест по здравословни причини

Спецсъдът задържа четирима от обвинените за онколекарствата

Четирима от седмината обвинени за аферата с лекарства за онкоболни остават в следствения арест, реши спецсъдът в събота вечерта след четиричасово заседание.

Соченият за ръководител на престъпната група Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават задържани, докато Небесна и Зора Балджийски и Светлана Тюлекова ще бъдат под домашен арест по здравословни причини, предаде БНР.

Според обвиненията срещу тях Пейков е търгувал нерегламентирано с лекарства за онкоболни, които получавал от лекари и медицински работници. Зора Балджийска, която е дъщеря на Небесна, е изписвала и изнасяла лекарствата, предоставяла ги е на съпруга си Борислав Сотиров, а той ги е предоставял на Милослав Пейков.

Пейков пък се срещал и с фармацевтката на благоевградската болнична аптека Светлана Тюликова, а тя е изписвала и заменяла лекарствата, отпускани с протоколи от лекарски комисии, твърди спецпрокуратурата. Соченият за лидер на групата е задържан при приемане на пет белязани лекарствени опаковки.

Част от доказателствата по делото са събрани със специални разузнавателни средства, като разследващите разполагат и с показанията на онкоболна жена, която разказала, че не е била на лечение в деня, за който се твърди, че са ѝ направени вливания.

"Това е поредният пример, в който се вижда как прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите и след това да събира доказателства. За съжаление има съдии, които толерират тази практика и ако продължаваме така, ще се доближим изцяло към румънския модел, където няма нужда от доказателства, просто днес трябва да се осъди министър, осъжда се министър. Утре трябва да се осъди кмет, осъжда се кмет", коментира адвокатът на трима от обвиняемите – Емануил Йорданов.

Мерките за неотклонение на седмината не са окончателни и могат да се атакуват пред втората инстанция в тридневен срок. 

Споделяне

Още от България