Спецслужбите - президентската пожарна команда

Без да иска, президентът Георги Първанов показа кой командва специалните служби в държавата. Случи се в паниката след публикацията в иракския в. "Ал Мада", където сред подкупените от режима на Саддам Хюсеин попадна и БСП - с 12 милиона барела петрол.

Държавният глава и върховен главнокомандващ за първи път от началото на мандата си обяви публично каква задача е възложил на две специални служби -разузнаването и контраразузнаването. Да проверят взела ли е БСП дарение от Саддам Хюсеин във времето, когато днешният президент е бил неин лидер.

Националната разузнавателна служба (НРС) се води подчинена на държавния глава по един указ от началото на 90-те години, но национална служба "Сигурност" (НСС) е една от службите на МВР, подчинена пряко на вътрешния министър.

Близо седмица обаче Георги Петканов повтаря, че не знае за тази задача и че от него президентът не бил искал нищо. Е, нямало проблем президентът, шефът на парламента и премиерът като равни консуматори на информацията от спецслужбите да могат да им възлагат и задачи. Службите им се падали до някаква степен подчинени, обясни днес Петканов пред Би Ти Ви.

И все пак е подозрително. Но не толкова заради това, че директорите на НРС и НСС, генералите Кирчо Киров и Иван Чобанов са лично лоялни към президента и партията му. А заради симптома със засилването на президентските правомощия. Който се прояви месеци, след като самият Първанов твърдеше, че сегашният баланс в контрола и управлението на специалните служби от страна на президент, парламент и изпълнителна власт трябва да се запази, защото работи добре.

За Първанов със сигурност е добре, след като освен на разузнаването, което му е пряко подчинено, може да поставя задачи и на другите служби, когато му е удобно.

Що за баланс обаче е вътрешният министър да не знае коя е приоритетната задача, мобилизирала ресурса на подчинените му служби в даден момент?

На всичкото отгоре се оказа, че освен Петканов и директорът на НСБОП не знае, че подчинената му служба участва в проверката на фирмите, внасяли иракски петрол. Съвсем чистосърдечно Миланов обяви пред журналисти в Пловдив, че хората му не участват, защото нямат нищо "документално" - съществувала само някаква публикация. Същия ден, но в София, директорът на НСС ген. Чобанов обяви, че всички служби в МВР барабар с митниците са включени в изпълнението на президентската повеля.

Случаят илюстрира "добрата координация", настъпила в резултат от спешната президентска задача. В понеделник Първанов нарежда на ген. Чобанов, а той по съседски нарежда на ген. Миланов да проверява взела ли е БСП или българска фирма подкуп от Саддам. В резултат на това в петък президентът обявява пред журналисти,че до този момент няма данни, които да уличават в неправомерни действия "нито български юридически лица, нито БСП". И партията е чиста, и фирмата на Петър Манджуков - също.

А след още три дни министър Петканов заявява пред Би Ти Ви, че не смята да се намесва в работата на подчинените си служби, защото няма доказателства за престъпление.

От това става ясно, че един от държавниците ни - президентът, си позволи да използва спецслужбите като лична пожарна команда. Само че не заради пожар в държавата, а заради дим над "Позитано" 20. Другият пък управник - премиерът Симеон Сакскобургготски, абсолютно в своя стил го похвали - правилно бил наредил проверка президентът.

Явно на първенците им е удобно да няма нов закон за специалните служби, в който ясно да са описани правомощията на отделните власти при ръководството на специалните служби. И точно да е записано в какви случаи може и в кои не може да се впрягат десетки държавни служители по проверка, чиято единствена цел е да изтрие петното върху една или друга партия.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?