Спецслужбите може да бъдат контролирани от техни сътрудници

Спецслужбите може да бъдат контролирани от техни сътрудници

Народното събрание (НС) допусна възможността щатни или нещатни сътрудници на спецслужбите да ги контролират чрез участието си в специализираните парламентарни комисии. Абсурдът придоби още по-сериозни измерения, след като НС негласно се примири с обстоятелството, че сред депутатите може да има такива сътрудници.

В сряда, когато парламентът гласува формирането на комисията за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси, Димо Гяуров (Синята коалиция) предложи избраните в тях депутати да бъдат проверени за принадлежност към сегашните специални служби.

Ако това се докаже за някои от тях, да бъдат отстранени и на тяхно място да бъдат избрани други, настоя той.

Първоначалното предложение в тази посока дойде от Янаки Стоилов (БСП). Като припомни, че новият правилник на НС забранява сътрудници на бившата ДС да влизат в ръководствата на парламента и на комисиите му, както и да са членове на двете специални комисии, той поиска гласуването на комисията за ДАНС да се отложи, а предложените имена да се проверят за връзки с настоящите служби. Така ще е сигурно, че там няма да има хора, които са зависими от ДАНС, каза той.

Лютви Местан (ДПС) заяви, че подкрепят предложението и възнамеряват да инициират промени в правилника, за да се превърне в принцип на съставяне на постоянните комисии.

Позовавайки се на "личния си опит", Румен Петков от БСП посочи, че това означава Народното събрание да се ангажира с разкриване на действащи агенти. Освен това според него се прави внушението, че някои депутати знаят, че сред народните представители има действащи агенти на специалните служби.

Христо Бисеров (ДПС) каза, че това всъщност е стъпка към осветяване на щатните и нещатни сътрудници на днешните служби, което застрашава тези хора.

С думите "да се подкрепи предложението на редник Стоилов, но да се отхвърли това на генерал Гяуров", Бисеров поиска и гласуване на текстовете. Думите му предизвикаха Янаки Стоилов, който настоя председателят на НС "да обърне внимание" на това как се говори в зала, тъй като "парламентът е гражданска институция". За да внесе яснота посочи, че "е лейтенант от запаса, за разлика от Гяуров, който от ефрейтор много бързо стана полковник" и генерал, след като оглави НРС.

Мнозинството от ГЕРБ, подкрепено от РЗС и "Атака", се въздържа при гласуването на предложенията на Димо Гяуров и Янаки Стоилов и те бяха отхвърлени.

Иван Костов вероятно пръв ще оглави комисията за ДАНС

Двете спецкомисии – за ДАНС и антикорупционната, са съставени на паритетен принцип, с по един представител от шестте парламентарни групи, а председателството се осъществява ротационно от представител на групите извън най-голямата, като шефовете ще се сменят на всеки две сесии на НС.

След гласуване депутатите решиха председателството на двете спецкомисии да започва от най-малката парламентарна група, която е "Ред, законност и справедливост" (РЗС).

Ръководствата на комисиите

Менда Стоянова от ГЕРБ ще бъде председател на комисията по бюджет и финанси със заместници Димитър Главчев от ГЕРБ и Румен Овчаров от Коалиция за България. В нея ще участват 26 народни представители - 13 от ГЕРБ, 4 от Коалиция за България, 4 от ДПС, двама от "Атака", двама от Синята коалиция и един от РЗС.

Още

РЗС излъчи за член на комисията за ДАНС лидера си Яне Янев, който обаче си направи отвод като пръв неин председател, за да не оглавява едновременно две комисии, тъй като преди това вече бе обявен за пръв шеф на антикорупционната.

Янев дори "даде" мястото си в комисията за ДАНС на представителя на следващата парламентарна група, тази на Синята коалиция. Така председателството трябва да поеме от лидера на ДСБ Иван Костов.

Остана отворен въпросът как ще се реши този казус, след като смяната на реда очевидно е в противоречие с приетия регламент. Според депутати юристи вече е записано в парламентарния правилник, а и в гласуваните отделни решения за съставянето на комисиите, как ще се редуват председателите. Това означава, че в момента Яне Янев оглавява двете спецкомисии в НС.

Останалите четирима членове на комисията за ДАНС са Иван Иванов от ГЕРБ, Димитър Дъбов от БСП, Камен Костадинов от ДПС и Волен Сидеров от "Атака".

Уволняваният за корупция Делян Пеевски – извън комисията антикорупция

Формирането на антикорупционната комисия също бе предшествано от скандали в пленарна зала, след като мнозинството отхвърли посочения от ДПС Делян Пеевски за неин член. Това не е вече управление на мнозинството, а заявка за диктатура на мнозинството, заяви Лютви Местан от ДПС.

Той добави, че ДПС има право на свой член в комисията за борба с корупцията и никой освен ДПС не може да реши кой да е техният представител. Затова Местан отново предложи Пеевски за член на комисията, но предвид факта, че номинацията му бе отхвърлена на два пъти, ДПС в крайна сметка остана без представител в нея.

Кандидатурата на бившия зам.-министър на извънредните ситуации Делян Пеевски, който заради разследване за корупция бе уволняван от поста и след прекратяване на делото пак възстановен, бе отхвърлена с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и "Атака".

Това стана, след като по предложение на Димо Гяуров бе решено съставът на тази комисия да бъде гласуван не ан блок, а поотделно.

Лютви Местан обвини мнозинството в погазване на основни принципи заради политическа пристрастност и нарушаване на конституционни права на народните представители. Според него така се предпоставя виновност и се изземват функции на българския съд.

За членове на комисията, която ще работи срещу корупцията, конфликта на интереси и ще отговаря за парламентарната етика, бяха одобрени Бойко Великов (БСП), Димо Гяуров от Синята коалиция, Валентин Иванов ("Атака"), Николай Коцев (ГЕРБ) и Яне Янев от РЗС, който ще е и първият ѝ ротационен председател.

По време на гласуването самият Делян Пеевски отсъстваше от пленарната зала.

БСП и ДПС освен това пак заявиха, че двете спецкомисии не са на паритетен принцип, тъй като четирима от членовете им ще са от мнозинството, а двама от опозицията. Формално обаче нещата не стоят така, защото управляващо мнозинство е само ГЕРБ, а Синята коалиция, "Атака" и РЗС не участват в правителството.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков (БСП) предупреди, че контролът върху ДАНС ще е фиктивен заради неравностойното участие на опозицията, както и заради ротацията на председателите на всеки шест месеца. От БСП, които са втора по големина парламентарна група, се опасяват, че едва ли ще стигне до тяхно председателство на комисията за ДАНС, след като бе прието да се започва от най-малката група.

Бившият екоминистър сам се отказа от председателството

Другата изненада при гласуването на постоянните парламентарни комисии бе отпадането на кандидатурата на бившия министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров за председател на едноименната комисия.

Той бе номиниран за неин ръководител от ПГ на ДПС, но си е направил самоотвод и ще бъде само редови член. Така за председател на екокомисията бе избрана Искра Михайлова от ДПС, която доскоро бе зам.-министър на регионалното развитие. Зам.-председатели са Огнян Пейчев от "Атака" и  Иван Алексиев  от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България