Спор в регулатора за тримесечното отчитане на електромерите

Спор в регулатора за тримесечното отчитане на електромерите
Сериозен спор за това дали да се отчитат електромерите в западна България на три месеца,  се разгоря между членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и представители на чешката компания CEZ, която е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен и предлага по-дългия период на засичане на консумацията на ток.

Това стана във вторник на откритото заседание, на което бяха обсъдени предложените от компанията нови общи условия за продажба на електроенергия на потребителите. CEZ се опитва отдавна да лансира по-рядкото отчитане на електромерите, като за целта пилотно въведе системата  в един блок и отчете 95-процентна точност на прогнозните месечни такси, плащани на база потребление за предходен период.

Непредвидими са единствено новоприсъединените клиенти или абонатите, които междувременно са се ориентирали към друг енергоносител, посочиха от CEZ. От компанията обаче допълниха, че за тези потребители има предвиден друг ред за изчисляване на междинните плащания и той е съобразен с препоръките на комисията. За този клиентски сегмент е предвидена възможност преценката за бъдещото потребление да бъде определена от титулярите на сметките, допълниха от компанията.

От ДКЕВР попитаха за ползите от удължавания период на отчитането и от компанията посочиха свиването на разходите и намаляването на натиска върху цените на тока. Над 3.6 млн. лв. годишно струва на CEZ отчитането на електромерите и изпращането на месечни извлечения, съобщи Георги Миков, мениджър "Регулации" в компанията. Той отново не посочи с колко ще намалят разходите с по-рядкото засичане на консумацията. В същото време обаче чехите са задължени вече да изпращат на потребителите си извлечения от сметките в непрозрачни пликове, което от своя страна пък оскъпява уведомяването на абонатите за дължимите месечни суми.

По време на заседанието членове на ДКЕВР изразиха опасение, че при тримесечно отчитане би могло да се стигне до кредитиране на дружеството. От CEZ опонираха, че на практика  дружеството кредитира с едномесечна доставка клиентите.

В крайна сметка от ДКЕВР оставиха решението за тримесечното отчитане  за закритото заседание на 18 юни, като междувременно отбелязаха необходимостта от ежемесечната информация за дължимите сметки.

Споделяне

Още от Бизнес