Според Ахтисаари ЕС пренебрегва Западните Балкани

Голяма част от Европа се интегрира в ЕС, а Балканите засега остават извън съюза, пише бившият президент на Финландия и председател на Международната кризисна група Марти Ахтисаари в статия, публикувана в Интернешънъл Хералд Трибюн.

Рискуваме години на положени усилия и ще извършим предателство към европейските идеали, ако не прегърнем и съседите, които остават извън съюза, предупреждава Ахтисаари.

Според него обещанията на Еврокомисията, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е неизбежно, могат и да са двулични. Той посочва опасността инициативата на Брюксел да създаде на Балканите предимно партньори, а не бъдещи равноправни членове.

Според него ще стане така, че България и Румъния, докато се подготвят за членство в ЕС, още известно време да бъдат "обсипвани" с финансовата подкрепа на ЕС и подкрепяни в осъществяването на структурните реформи и развитието на селското стопанство. По този начин ще нарасне изолираността на Западните Балкани, които ще останат без такава помощ.

Ахтисаари признава, че Балканите са отдалечени от статута на ЕС кандидати заради неотдавнашната си "бурна" история, но според него това не пречи те да получат "предприсъединително" отношение, като този на България и Румъния сега.

Според Ахтисаари без силно икономическо развитие няма да има дългосрочна стабилност и демокрация в региона, а минималистичният подход на европейците само ще доведе до това организираната престъпност, търговията с хора и контрабандата от Балканите да наводнят Европа.

Още от Балкани