Според експерт Великобритания ще се сблъска с ново поколение терористи

Бившият съветник в британското правителство Майкъл Кларк, който оглавява Кралския институт на обединените служби твърди, че на службите за сигурност във Великобритания може да се наложи да се борят с ново поколение екстремисти, които се опитват да осъществяват индивидуални атаки, пише "Дейли телеграф".

Според Кларк през следващите 5-10 години около 800 затворници, осъдени за нетерористични
деяния,  ще излязат от затворите, където са придобили радикални убеждения. Към тях ще се присъединят освободени преди това терористи, излежали кратки присъди, които са отдадени на каузата на джихада, както преди арестуването им.

Кларк, който е съветвал експремиера Гордън Браун като член на Форума за национална сигурност и е гост професор в лондонския Кралски колеж, предупреждава, че "новата вълна" ще бъде истинско предизвикателство за органите, отговорни за тяхното идентифициране и наблюдение, пише вестникът.

Докато досегашната тактика на Ал Каида включваше ефектни нападения, докладът предупреждава, че лидери на терористични групи като йеменския проповедник Ануар ал Ауаки, който е гражданин на САЩ, подтикват отделни лица да предприемат по-прости, но също толкова смъртоносни нападения на оживени места.  

В доклада на Кларк, цитиран от "Дейли телеграф", се констатира, че в западния свят Великобритания е под най-голяма заплаха от доморасли терористи. 

Едва 23 от 230 осъдени за тероризъм или свързани с тероризъм действия излежават доживотни присъди или присъди с неуточнен срок. Повече от една трета са осъдени на между осем месеца и четири години за нетерористични действия и ще бъдат освободени сега или съвсем скоро.

Източници от органите за пробация потвърдиха, че до следващия април броят на такива затворници ще надхвърли сто, пише "Гардиън". От министерството на правосъдието заявиха, че екстремистки възгледи и процеси на радикализация се наблюдават и в други кръгове на обществото, а не само в затворите, посочва "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?