Според "Файненшъл таймс" светът е на прага на нова продоволствена криза

През последните дни конюнктурата на световния пазар на зърно се влоши значително, след като американските власти предупредиха, че ще имат значителни загуби при тазгодишната реколта на царевица и ечемик. В събота лондонският в. "Файнешъл таймс" пише, че на зърнените борси са се засилили опасенията от продоволствена криза.

Според специалисти, цитирани от изданието, не е  изключено да се повтори кризата от 2007 - 2008 година, когато заради недостиг на зърнени култури цените им силно се повишиха, а товапък породи социални вълнения в редица страни.

В петък министерството на земеделието на САЩ не изключи в публикувания си доклад, "силно съкращаване" - до 14-годишен минимум на обема на националната реколта от царевица. Сега данните за нея са преразгледани към спад до 12.7 милиарда бушела (1 бушел е равен на 25 килограма).

На Парижката борса, която е най-голямата борса в ЕС, цената на пшеницата се повиши в петък с 10 процента, следвайки същото поскъпване на Чикагската борса, където един бушел царевица се продаваше за 5.65 долара.

Според "Файненшъл таймс" сега на световния пазар има признаци за трескаво търсене на зърно от редица страните по света и преди всичко държави от Близкия изток и Северна Африка.

Споделяне

Още от Бизнес