Според министър Кунева

Ако България не се справи с престъпността, присъединяването ни към Европейския съюз може да се забави с една година, заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева по повод опитите на МВР да отхвърли критичните оценки на евроексперти, огласени в края на миналата седмица. В тях бе констатирана липса на усилие за справяне с организираната престъпност, корупция по високите етажи, бавно досъдебно производство и мудност на властите в осигуряването на правни инструменти за справяне с престъпността и т.н.

Затварянето на преговорна глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи" е въпрос на доверие от страна на Европейската комисия , че българският политически елит ще се справи с престъпността, посочи Кунева в интервю за радио Нова Европа в отговор възможно ли е заради тези констатации главата да бъде отворена наново. Реформата трябва да се случи без истерия и заиграване, посочи Кунева като допълни, че никой не очаква чудеса от нас, но трябва да се види воля, както и система, по която ще се справим. Ако нямаме силна правосъдна система, се поставя под съмнение силата на държавната власт, което е недопустимо, каза още Кунева.

В отговор на критиките, от МВР с голяма неохота, признаха малка част от тях и успокоиха, че до 2007-ма, когато ще влезем в ЕС, всичко ще е наред.

Симеон нямало да коментира нито критиките, нито оправданията на София

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски няма да коментира докладите на независимите експерти, определени от Европейската комисия, които проверяват изпълнението на поетите ангажименти по затворената вече Глава "Правосъдие и вътрешен ред", нито оценките на представители на МВР, че тези експерти са некомпетентни. Това обяви говорителят на правителството Димитър Цонев. Докладите на независимите експерти, които са поръчани от Европейската комисия, са част от засиления мониторинг на България по Глава "Правосъдие", обясни Цонев. По думите му българското законодателство тепърва щяло да се променя, както и се очаквал окончателният доклад на Брюксел. Говорителят на правителството отказа да коментира дали определянето на експертите като некомпетентни не може да се тълкува като обвинение към Европейската комисия, че не умее да подбира подходящи докладчици.

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов обяви експерта Байрън Дейвис, чието мнение е най-остро по отношение на борбата с организираната престъпност, за некомпетентен и боравещ с неверни данни, а зам.министър Бойко Коцев дори се усъмни в интелектуалните му способности. От петък ръководството на МВР непрекъснато изтъква, че мнението на Дейвис е частно и само част от изводите му са включени в общия доклад, съставен от становищата на общо шестима наблюдатели.

"Ако ние си затваряме очите пред критиките, не мисля, че ще има полза. Ние не преговаряме срещу Европейския съюз, ние преговаряме с Европейския съюз", посочи Кунева.

Меглена Кунева заяви обаче, че не би поставила акцент върху съмнението за професионализма на европейските експерти, които са изготвили доклада за реформите в българската съдебна система.

В общия доклад по изпълнението на ангажиментите ни по глава 24 са включени точно констатациите на Дейвис, че в извънработно време полицаите работят за сенчестите групировки като се оправдават с ниски заплати.

В интервю за БНР министър Кунева изтъкна, че макар и да са независими експерти и в доклада на Европейската комисия да влизат част от констатациите им, техните пълни становища се прилагат към общия доклад и трябва да се приемат сериозно и да се вслушаме в критиките. Тя добави, че ако наистина има неверни данни в доклада на Дейвис, министър Петканов има възможност да изложи становището си.

В доклад на друг евроекспрет - Винченцо Сгуби, бе посочено, че до две години в България няма да има качествено нов Наказателен кодекс и отбелязано закъснение с една година. Едва в края на 2004-та, месеци преди следващите избори, управляващите смятат да предложат за обсъждане изцяло ново наказателно право, стана ясно от интервю на заместник-министъра на правосъдието Севдалин Божиков. Той уточни, че експертите от Министерството на правосъдието вече са изготвили бъдещата рамка за разработването на двата основни процесуални закона - НПК и ГПК.

Депутатът от НДСВ Борислав Ралчев, член на правната и вътрешната комисии, в опит да защити законотворците, посочи, че ангажиментите на България към ЕС не са свързани само с приемането на законите и готовността на законодателната система, а в една значителна степен и до приложението им. Според Ралчев процесът трябва да протича успоредно и в законодателната и в изпълнителната власт, за да не се "връща топката" от едната институция към другата.

Практиката с "прехвърлянето на топката" между институциите също бе регистрирана в критичния доклад на Дейвис.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: