Според Москов не е честно за прегледите по каса лекарите да получават повече

Според Москов не е честно за прегледите по каса лекарите да получават повече

Здравният министър Петър Москов заяви в петък, че през тази година ще бъдат отпуснати допълнително 36 млн. лева за прегледи в доболничната помощ, с което достъпът на българите до медицински услуги в извънболничната помощ ще бъде увеличен безпрецедентно. Той се обяви против предложението на Лекарския съюз да бъдат увеличени цените, по които касата заплаща някои прегледи на лекарите в извънболничната помощ.

“Некоректна спрямо пациентите е идеята тези 36 млн. да отидат за повишаване на цената на прегледите“, заяви здравният министър.

Представената този месец от министерството Национална здравна карта идентифицира недостиг на 400 лични лекари и още толкова педиатри, както и на редица други специалисти, като тогава Москов декларира, че лекарите ще бъдат насърчавани чрез финансови стимули.

Сега обаче той се обяви за това увеличението да отиде за финансирането на повече прегледи, като лекарите ще трябва да наблегнат на количеството прегледи, за да си докарат по-добро заплащане.

“За последните две години сме увеличили общо парите в доболничната помощ над 56 млн. лв. Ние държим тези пари да осигурят драстично увеличаване на обема на услуги и дейности, които ползват пациентите в доболничната помощ“, каза Москов.

Пред директори на болници от Стара Загора, Хасково и Ямбол Москов съобщи в петък, че за първи път НЗОК финансира 3 нови пътеки за продължително лечение. Касата е предвидила над 500 хил. леглодни за следващата година за възстановяване, услуга от която досега българските пациенти бяха лишени. Предстои и от средата на годината да бъдат ликвидирани листите за лъчетерапия, а пациентите, които имат нужда от радиотерапия, вече не само ще я получават в България, вместо в чужбина, но ще бъде и абсолютно безплатна.

Споделяне

Още от България