Според НЦИОМ 62.5% от българите са "за" ядрената енергетика

От хората, които биха участвали в референдума, 62.5% твърдят, че ще гласуват "за" развитието на ядрената енергетика, а 37.5% - против. През април 2012 г., когато формулировката на въпроса включваше конкретно АЕЦ "Белене”, "за" изграждането ѝ твърдяха, че ще гласуват 57%, а "против" – 43%.


Това сочат резултатите от национално представително проучване на общественото мнение на социолозите от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).


Само 7% от участвалите в ноемврийското изследване на НЦИОМ пълнолетни граждани оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата.


38% от анкетираните определят информираността си по въпросите за ядрената енергетика като средна – те посочват, че понякога попадат на информация по темата. По-често така отговарят респондентите с висше образование и хора от домакинства със средни и високи доходи.


36% от респондентите определят информираността си по въпроси, свързани с ядрената енергетика, като слаба. Това са предимно младежи до 29 години, хора с основно образование, респонденти от домакинствата с най-ниски доходи.


19% от интервюираните определят информираността си по въпроса като "никаква”. Така отговарят най-вече бедните, жителите на селата и ромите.

Споделяне

Още от България