Според Пекин темповете на увеличение на заразените с коронавируса спадат

Разнопосочни прогнози за развитието на епидемията

Според Пекин темповете на увеличение на заразените с коронавируса спадат

Темпът на нарастване на броя на заразените с новия коронавирус в Китай през последната седмица е намалял с 48,2 процента, съобщи в сряда представител на китайската държавна комисия по здравеопазването, цитиран от осведомителните агенции.

"Сегашната епидемологична ситуация остава много сериозна, но в резултат на предприетите мерки се появиха някои положителни тенденции. Темповете на увеличаване на броя на болните вълнообразно намаляват. Най-голямото увеличение на потвърдените случаи заразени за ден беше установено на 4 февруари и беше 3887. Към 11 февруари този показател спадна до 2015 нови случаи за ден", посочи представителят.

Той уточни, че максималното увеличение на предполагаеми случаи на заболяването в рамките на ден е било фиксирано на 5 февруари - 5328 души. Към 11 февруари то е спаднало до 3342 души.

Делът на оздравелите от заболяването в Китай, предизвикано от новия коронавирус COVID-19, за две седмици е нараснал от 1,3 процента на 10,6 на сто, съобщи още китайският държавен представител.

Общо 4 740 пациенти, заразени с новия коронавирус, са били изписани от китайски болници до късно снощи, след като са оздравели, съобщи агенция Синхуа. Само вчера са били изписани 744 души, 417 от тях в провинция Хубей, обяви националната комисия по здравеопазване във всекидневния си доклад.

Смъртните случаи в Китай са вече 1113

До края на вчерашния ден общо 1113 души са починали от болестта, а 44 653 потвърдени случаи са били регистрирани в 31 региона на равнище провинция, което означава смъртност от 2,49 процента.

Китайската Национална здравна комисия съобщи в сряда, че 97 души са починали в континенталната част от страната от вирусната инфекция вчера. За сравнение смъртните случаи през предходното денонощие са били повече – 108.

По-рано днес властите в централната китайска провинция Хубей, от чийто главен град Ухан епидемията тръгна в края на декември, съобщиха за 1638 нови случаи на заразата - най-малкия брой от 31 януари. Тогава бе съобщено за 1347 нови случая, отбелязва Ройтерс.
Общият брой на заразените в Хубей е 33 366. 1068 човека са починали в централната китайска провинция.

Прогнозите

Съобщеният най-нисък брой нови случаи на заразата в Хубей от януари насам изглежда придава правдоподобност на прогнозата на най-видния китайски експерт по новия вирус, д-р Чжун Наншан, че епидемията може да бъде овладяна до април. Чуждестранни експерти обаче казаха, че остават обезпокоени от разпространението на новия вирус, като уточниха, че ще наблюдават много внимателно данните през следващите седмици, преди да дадат оценка, отбелязва Ройтерс.

Докато китайски медици уверяват, че ситуацията е под контрол, Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че новият вирус представлява глобална заплаха, потенциално по-голяма от тероризма.

Светът трябва "да се събуди и да смята този вирус за обществен враг номер едно", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави, че ваксината срещу новия вирус ще е готова чак след 18 месеца.

"Клъстъри" на местно предаване на коронавируса

Директорът на СЗО за Западния тихоокеански регион Такеши Касаи предупреди за "клъстъри на коронавируса без очевидна връзка с Китай", предаде ДПА.

Касаи цитира случаи на местно предаване и подчерта, че страните в района трябва да се подготвят за възможността за разрастване на този процес.

Малайзия съобщи за 18 случая на вируса, наречен официално от СЗО Covid-19, а в съседен Сингапур те са 47, като повече от половината са резултат от местно предаване на заразата.

Западният тихоокеански регион на СЗО обхваща 37 страни, включително Филипините, Китай, Южна Корея, Нова Зеландия и Австралия, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят