Спортният министър обеща пълна промяна без конкретни измерения

Спортният министър обеща пълна промяна без конкретни измерения

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков даде заявка за куп промени в развитието на ресора си. На първата си пресконференция като министър във вторник Нейков разясни, че ще има промяна в спортния тотализатор, където призна за проблеми, финансирането на федерациите и управлението на спортните бази.

Спортният експерт на ГЕРБ не влезе в конкретика, но стана ясно, че фишовете в тотото ще се обработват с нов терминал, приоритетно ще се финансират федерациите на олимпийските спортове, а по отношение на базите ще има пълно сътрудничество с общините и другите министерства.

Нейков обеща до 2-2.5 години да бъде построен многофункционален спортен комплекс в София, чиято първа копка вече бе направена на няколко пъти за последно в края на мандата на Станишев. Нейков посочи обаче, че има възможност комплексът да бъде изграден на друго място. Конкурсът за проектиране и изграждане на новата многофункционална спортна зала в София, която ще е част от комплекса Червено знаме на 4-ти километър, бе спечелен от "Главболгарстрой" АД (ГБС). Фирмата предложи цена от 107.624 млн. лв. без ДДС.

Нейков обаче не обясни какво ще се случи с проведения конкурс, но каза че предстои среща с премиера Бойко Борисов и главния архитект на София Петър Диков. На срещата ще се прецени къде да бъде издигнат комплексът и икономическите му параметри. По-вероятно, по думите на Нейков, е залата да бъде на 4-ти километър.

Приоритет за министерството ще бъде и изграждането на съвременна антидопингова лаборатория в България с опция да се реализира като център, по-вероятната, или като агенция. Оборудването ще бъде препоръчано от Кьолнската лаборатория.

Новият министър предвижда да реализира европейски програми в областта на спорта в училищата и да не разчита само на държавата за попълването на бюджета на ведомството.

Нейков, който доскоро бе треньор на единствената златна медалистка за България от Олимпиадата в Пекин – Румяна Нейкова, коментира, че българският спорт може да се оттласне от дъното и да покаже резултати още на Олимпиадата през 2012 година.

"Ако възстановим системата за олимпийска подготовка, ако успеем да накараме спортните училища да заработят така както преди, ако успеем да подобрим материалната база и условията за нашите състезатели, резултатите ще дойдат", разясни Нейков.

Споделяне

Още от България