Спрени са и другите пет търга за нефт и газ с участието на “Моезия“

Очаквано правителството прекрати в сряда процедурите за предоставяне на разрешения за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете 1-8 “Алтимир”, 1-5 “Деветаки”, 1-9 “Мизия”, 1-6 “Пелово” и 1-10 “Ботево”. Това съобщиха от правителствената пресслужба, след като седмица преди това бе спрян търга за терена “Търнак“ заради нарушения на един от участниците в конкурса.

Както Mediapool писа анулирането на процедурата за “Търнак“ бе прелюдия към прекратяването и на сегашните пет конкурса, тъй като във всички тях участва въпросната фирма нарушител. Това е ирландската “Моезия“, която е била допусната до процедурите, независимо че е нямала приключени три финансови години със съответните одити. Тя дори е била определена за победител в конкурсите, проведени през декември 2008 г. и март 2009 г. Едва наскоро обаче при промяна на членове на конкурсната комисия са установени пропуските, заради което се спират процедурите.

За находищата “Мизия“ и “Ботево“ ирландците са единственият претендент. За “Деветаки“ се надпреварват с регистрираната във Великобритания “Джи Ти О Лимитед”, за "Алтимир“ и “Пелово“ техен конкурент е “Проучване и добив на нефт и газ“, която бе приватизирана от “Химимпорт“, част от групата ТИМ.

На министъра на икономиката, енергетиката и туризма е възложено да върне депозитите на участниците в конкурсите.

Решенията на Министерския съвет може да се обжалват пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването им на участниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес