Спрени са ядрените преговори с Иран

Ебрахим Раиси, сн. ЕПА/БГНЕС

Представителите на Иран и на шест световни сили, които обсъждат във Виена съживяването на иранското ядрено споразумение, временно преустановяват преговорите. Все още има различия, които не могат да бъдат преодолени лесно, заяви в неделя ръководителят на иранската делегация Абас Арагчи, предаде Ройтерс.

Това стана часове след като Израел призова световните сили да се събудят, преди отново да се върнат към ядреното споразумение с Техеран и да разберат с кого си имат работа, осъждайки избора на твърдолинейния съдия Ебрахим Раиси за президент на Иран на изборите в петък.

"Сега сме по-близо до споразумение, откогато и да било, но все още има разстояние, което трябва да извървим, за да стане споразумението факт. Това не е лесна работа. Довечера се прибираме в Техеран", каза Арагчи пред иранската държавна телевизия.

Не е ясно кога ще бъдат възобновени официалните преговори, отбелязва Ройтерс.

Ултраконсерваторът Ебрахим Раиси спечели проведените в петък ирански президентски избори, но това едва ли ще попречи на опитите на иранските власти под върховното ръководство на аятолах Али Хаменей да възобновят ядреното споразумение и да се отърват от строгите американски санкции, засягащи петролния и финансовия сектор на Иран, отбелязва агенцията.

Съединените щати, една от световните сили, които подписаха иранското ядрено споразумение през 2015 г. във Виена, се изтеглиха едностранно от него по решение на бившия американски президент Доналд Тръмп и отново въведоха санкции срещу Техеран, припомня тя.

Впоследствие Иран започна постепенно да спира да изпълнява част от задълженията си по споразумението, което и наложи сега новите преговори, които обаче са прекратени.

По-рано през деня Тел Авив заяви, че управлението на Раиси ще бъде "режим на брутални палачи", с който световните сили не трябва да водят преговори за нова ядрена сделка.

Раиси, който е под санкции от САЩ за злоупотреби с човешките права, очаквано си осигури победа на президентските избори след надпревара, белязана от апатия на избирателите заради икономическите затруднения и политическите ограничения, припомня агенцията.

Израелският премиер Нафтали Бенет, който свиква първото заседание на кабинета след встъпването си в длъжност миналата седмица, каза, че Раиси е дошъл на власт благодарение на подкрепата на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, а не в резултат на свободно и всенародно гласуване. Правителственото заседание в Израел бе излъчено по телевизията.

"Избирането на Раиси е, бих казал, последният шанс световните сили да се събудят, преди отново да се върнат към ядреното споразумение и да разберат с кого си имат работа", каза Бенет в изявление, което прочете първо на иврит, а след това и на английски.

"Никога не трябва да се допуска режим на брутални палачи да има оръжия за масово унищожение", каза той. "Позицията на Израел по този въпрос няма да се промени", подчерта Бенет.

Преди ден неправителствената организация "Амнести интернешънъл" призова да бъде разследвана ролята на Раиси в извънсъдебните екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.

Иранските власти никога не са признавали за масовите екзекуции в годините след победата на Ислямската революция в Иран през 1979 г. и Раиси никога не е правил публични коментари на твърденията за предполагаемата си роля в тези екзекуции.

Споделяне

Още от Свят