Сръбската църква променя името си с добавяне на косовската Печка патриаршия

Сръбската църква променя името си с добавяне на косовската Печка патриаршия

Сръбският патриарх Ириней заяви, че подкрепя идеята за добавяне на "Печка патриаршия" към официалното име Сръбската православна църква. "Това не означава, че патриархът ще се мести в Печ, Косово. Белград все още е административен център. Печ остава история от нашето минало, където са били патриарсите, архиепископите. Печ остава исторически център на нашата църква. Приемаме всичко, което допринася за запазването на историята, връзката на нашата църква с Печ и Косово, приемаме", каза патриархът пред сръбския в. "Курир".

Печката патриаршия съществува в периода 1346-1766. Печките патриарси се титулуват "Отца и оучителя Сръблем и Блъгаром. В периода 1557-1766 г в диоцеза на Печката патриаршия е и Рилският манастир.

По-рано тази седмица стана известно, че Сръбската православна църква (СПЦ) се подготвя за големи промени през май, включващи промени в начина на избор на патриарх, във вътрешната организация и името. Предвидено е предводителят на СПЦ да се нарича архиепископ печки митрополит белградско-карловачки и патриарх на всички сърби.

Споделяне

Още от Европа