mediapool.bg Ти си това, което четеш

Сръбски министър: Не са отстранени проблемите, предизвикали войните на Балканите

14:43 | 27 декември 2017 | 12 коментара

Ивица Дачич

Проблемите, заради които започнаха войните на Балканите, не са решени, заяви първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич в интервю за изданието "Хепи", цитирано от БГНЕС.

По думите му само слепец може да повярва, че проблемите са решени.

"Регионалните конфликти ще продължат, докато траят и причините за тези проблеми. Око замитате всички проблеми под килима, ще се препънете в тях", каза Дачич.

"Дали са отдалечени проблемите, заради които започнаха войните на Балканите – изобщо не са. Това е просто прелюдия между някои нови сблъсъци не заради сърбите, а заради нерешените проблеми на Балканите. Ако големите сили не разбират това, те създават проблеми и ще се въртим в кръг", подчерта политикът.

Говорейки за натиска на великите сили спрямо държави, които още не са признали Косово, Дачич директно спомена САЩ, Великобритания и Франция.

"Не мога да кажа, че те са ни приятели, да ме извини президентът Вучич. Те не работят за нашите интереси, те работят срещу нашите интереси. Може да ги уважавам като партньори, но те са далеч от това да ни бъдат приятели", отбеляза Дачич.

Според него "руснаците са приятели, наши братя". "Русия няма да позволи Косово да стане член на ООН, защото има право на вето", напомни той.

Още от Европа