Сръбският премиер убит при атентат

Сръбският премиер Зоран Джинджич бе убит при атентат в центъра на Белград, пред сградата на сръбското правителство. Кабинетът в Белград въведе извънредно положение и обяви 3-дневен траур.

Джинджич бе прострелян с два куршума - в гърдите и в стомаха, и почина от раните си малко по-късно в института за спешна помощ в Белград. По сръбския премиер е стреляно със снайпер от необитаема сграда в съседство със сградата на МС.

Правителството се събра на извънредно заседание, след което потвърди за смъртта на Джинджич. Бе обявено, че временно премиерските функции ще бъдат изпълнявани от председателя на парламента Наташа Мичич. Тя трябва да издаде и заповедта за въвеждането на извънредно положение в страната. След неуспешния опит да бъде избран президент на Сърбия в края на миналата година, Мичич временно изпълнява и функцията на държавен глава.

Пред медиите в сградата на МС, където бе убит Джинджич, вицепремиерът Небойша Чович прочете декларация. С нея сръбското правителство заявява, че е застрашен конституционния ред и сигурността на републиката, както и демократичните реформи. Чович съобщи още, че по-късно тази вечер ще бъде свикано и заседание на Върховния съвет по отбрана, където влизат тримата президенти - новоизбраният на държавната общност Сърбия и Черна гора Светозар Марович, и временно изпълняващите длъжността президенти на Сърбия Наташа Мичич и на Черна гора Филип Буянович. Те единствени имат право да вземат решения, засягащи висшите военни, структурата на войската, кадрови промени и т.н. При въвеждането на извънредно положение, армията действа и като полиция, уточни пред медиите Чович.

Покушението

Някои политически убийства и атентати в Сърбия

12 Март 2003 - Сръбският премиер Зоран Джиджич е застрелян в Белград

Февруари 2003 - Джинджич е оцелява след неуспешен атентат

Юни 2002 - Заместник-началникът на сръбската полиция Бошко Буха е застрелян.

Август 2001 - Убит е Момир Гаврилович, бивш високопоставен служител на държавна сигурност на Сърбия.

Декември 2000 - От река Сава в Белград е извадено тялото на сръбския съдия-следовател Небойша Симеунович, изчезнал преди месец. Той е водил важни разследванията по убийствата на военния министър Булатович и на генерала от полицията Радован Стойчич-Баджа.

Юни 2000 - Опозиционният лидер Вук Драшкович оцелява след стрелба

Май 2000 - Приближеният на Милошевич Бошко Перошевич е застрелян в Нови Сад

Май 2000 - Горан Жугич, съветник по сигурността на черногорския президент Джуканович е застрелян

Април 2000 - Шефът на югославските авиолии Жика Петрович е застрелян в Белград

Април 2000 - Застрелян е Зоран Ускокович - Сколе, предполагаем участник в убийството на Аркан

Февруари 2000 - Сръбският министър на отбраната Павле Булатович е застрелян в Белград

Януари 2000 - Желко Ражнятович -Аркан е застрелян в Белград

Октомври 1999 - Вук Драшкович оцелява след инсценирана автомобилна катастрофа

Май 1999 - Фехми Агани, подпредседател на Демократичния съюз на Косово и близък съветник на Ибрахим Ругова, е намерен мъртъв край Прищина.

Покушението срещу 50-годишния сръбски премиер е станало в 13,25 ч. българско време, пред сградата на правителството. Според официалната информация, е стреляно от необитаема сграда, засегната от бомбардировките през 1999 г. по време на косовската криза, намираща се до тази на сръбския Министерски съвет. От правителството официално потвърдиха, че малко след стрелбата там са намерени две пушки със снайпер.

Джинджич веднага е откаран в Бърза помощ, където са установени прострелни рани в гръдния кош и в корема. Лекарите без успех са опитали да направят животоспасяваща операция. Сръбският премиер е починал в 14,30 ч. българско време.

Според непотвърдени информации, нападателите са били трима.

Колата на сръбския премиер по принцип паркира на 20 м от входа на сградата на МС и той трябва да измине това разстояние пеша. Джинджич е бил без защитна жилетка. Сръбските медии коментират, че той не е споменавал да е бил заплашен.

Минути след атентата срещу сръбския премиер, центърът на Белград, а по-късно и почти целия град, бе блокиран. Полицията проверяваше и обискираше всички коли в центъра, пропусквателен режим бе въведен и по мостовете в града, както и на основните входно-изходни пътни артерии. Временно бяха спрени полетите от белградското летище.

Миналият месец срещу Джинджич беше извършен друг атентат, при който камион препречи пътя на колата му. От този инцидент той се измъкна невредим само благодарение на бързата реакция на шофьора си. Зоран Джиджич свърза атентата с опитите на правителството му да се справи с организираната престъпност в Сърбия, която разцъфтя по времето на войните в бивша Югославия.

Джинджич - човекът, който предаде Милошевич в Хага

Джинджич е основна фигура на опозицията, която свали от власт през 2000 г. бившия югославски президент Милошевич. Той е смятан за един от най-прозападните сръбски лидери.

Джинджич беше в основата на арестуването и изправянето пред Трибунала в Хага на бившия югопрезидент Милошевич.

В края на този месец сръбското правителство начело с Джинджич трябваше да финализира преговорите с НАТО и да подпише с Алианса включването на Сърбия в програмата за сътрудничество Партньорство за мир. Единственото останало препятствие пред това бе арестът и предаването на Трибунала в Хага на Радко Младич, за когото се смята, че се укрива в Сърбия и се ползва с покровителството на сръбската армия.

През последната година Джинджич влезе в пряк конфликт с бившия си съюзник и бивш сръбски президент Воислав Кощуница по въпросите за сътрудничеството с Хагския трибунал.

През последните 2 месеца Джинджич лансира идея за комплексно преразглеждане на статута на Косово и Република Сръбска, влизаща понастоящем в състава на Босна и Херцеговина. Недокрай обяснената идея бе за присъединяване на Република Сръбска към територията на Сърбия, като в замяна Белград се откаже от претенциите си към Косово. В приетата наскоро от парламентите на Сърбия и Черна гора конституционна харта на държавата Сърбия и Черна гора, Косово обаче бе изрично посочена като част от Сърбия.

Сръбските медии определят Зоран Джинджич като прагматичен лидер, чиито решения предизвикват остри критики у неговите опоненти. Часове след смъртта му медиите напомниха и обвиненията срещу него, че се опитал да съсредоточи в себе си голяма власт, създавайки агенции като паралелни структури на ключовите икономически министерства и игнорирайки реалната роля на министрите.

Многократно Джинджич е заявявал, че новото правителство на Сърбия след Милошевич е правителство на големите реформи и енергичните действия. Като приоритет на Белград Джинджич подчертаваше подготовката на страната за влизане в Европейския съюз.

Зоран Джинджич е роден в град Босански Шамац, Босна в семейство на офицер от Югославската народна армия.

Завършил е философския факултет в Белград, но през 1974 за организиране на независими студентски групи е хвърлен в затвора от комунистическите власти на Югославия. След освобождаването си през 1977 г. заминава за Германия, където защитава докторат по философия.

През 1989 Джинджич се връща в Белград и основава Демократическата партия.

На изборите през 1993 г. ДП печели 12 % от гласовете и води неуспешни преговори с Милошевич за съставяне на експертно правителство.

През 1996 Джинджич създава заедно с Вук Драшкович коалицията Заедно, която обединява опонентите на Милошевич. Коалицията Заедно провежда 88-дневни протести, в които участва хиляди хора. Джинджич става кмет на Белград, но скоро коалицията се разпада и през септември 1997 той губи кметския пост.

По време на косовския конфликт Джинджич отива в Черна гора, но след края на войната се връща в Белград и заедно със 17 други партии създава коалицията Демократична опозиция на Сърбия /ДОС/.

През 2000 г. протестите на ДОС принуждават Милошевич да признае загубата на президентските избори. Воислав Кощуница поеме поста на президент на Сърбия, а Зоран Джинджич съставя правителство. Джинджич е най-последователният прозападен лидер на Сърбия и само благодарение на неговата решителност през 2001 г. Милошевич е екстрадиран и изправен пред Хагския Трибунал.

Споделяне

Още от Балкани