Средните трудови позиции в София са най-скъпи, в Плевен – най-евтини

Най-скъпо платени са средните трудови позиции в столицата от всички големи градове в страната. Най-евтино същите позиции са платени в Плевен. Това показва проучване на независимото изследователско звено “Индъстри Уоч”, данни от което бяха оповестени в понеделник. Проучването се извършва периодично на базата на емпирични данни на социологическата агенция “Витоша рисърч”.   

Подобно е положението и с цената на нискоквалифицирания труд, само че в това сравнение разликите са по-значими. Това означава, че дистрибутор или касиер в Бургас получава чувствително по-малко отколкото в София, докато заплатите на строителните работници са почти изравнени за двата града.

„Средните позиции” изискват определени способности и умения (но не и специализирано знание) като език, възраст, бърза адаптивност, комуникативност и т.н. При тях обикновено служителите лесно могат да сменят фирмите и дори секторите, ако имат желание да придобиват ново за тях и полезно за работодателя знание, поясняват анализаторите от “Индъстри Уоч”.

Типичният служител на средна позиция ползва базов английски, той е на 25-45 години, може да се адаптира бързо в нова среда и да придобива нови за него функции. Наличието на университетска диплома обаче не е разграничителната линия между средния и специализирания персонал.

Проучването на звеното е посветено и на разходите за издръжка. Според него и последните изследвания повторят изводите от предишните - в София животът е най-скъп, непосредствено следван от Бургас и Варна. Един лев купува около 20% повече услуги в Пловдив. В Плевен животът е най-евтин сред най-големите градове – около 22% по-евтин от столицата.

Таблица 1

Сравнение на разходите за живот в най-големите градове

(Индекс, София = 100)

София

100.0

Бургас

95.6

Варна

93.6

Хасково

90.5

Стара Загора

87.8

Пловдив

83.3

Русе

82.8  

Велико Търново

82.2

Плевен

78.4

Източник: Industry Watch с данни на “Витоша Рисърч”

Таблица 2

Сравнение на заплатите за среден позиции

(София = 100)

София

100.0

Хасково

87.7

Варна

87.1

Бургас

80.5

Стара Загора

77.2

Велико Търново

75.1

Пловдив

68.5

Русе

68.4

Плевен

60.4

Източник: Industry Watch с данни на “Витоша Рисърч”.

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?