Срещу 3500 лв. Доган придоби ТЕЦ "Варна"

Това е пореден пример за завладяване на държавата, коментираха от ЦИД и поискаха проверка на сделката

Срещу 3500 лв. Доган придоби ТЕЦ "Варна"

Само срещу 3500 лв. почетният лидер на ДПС Ахмед Доган овладя втората по инсталирани мощности електроцентрала в страната – ТЕЦ "Варна", чийто капитал е над 85 млн. лв.

Така Доган, който взе консултантски хонорар от 1.5 млн. евро за строежа на хидровъзела "Цанков камък", официално навлезе и в енергийния бизнес, след като миналия октомври се афишира като съдружник на бившия концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански-Вълка. Общата им фирма заяви амбиции във водния бизнес – от бутилирането и търговията с минерална вода през строежа на водноелектрически централи, язовири, ВиК мрежи и пречиствателни станции до пречистване на почви и отпадни утайки, в момент, в който предстои отварянето на евросредствата за водна инфраструктура.

Сделката за "ТЕЦ "Варна" е постигната в края на юли 2018 г. като децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов от назначеното от ДПС правителство на Пламен Орешарски – Станислав и Ивелина, са продали част от своите дялове във фирмата "Сигда", която в края на 2017 г. купи от чешката ЧЕЗ електроцентралата, сочат документи в Търговския регистър.

Доган е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36 на сто от акциите на "Сигда" и 1700 лв. на Ивелина Папазова – за 34 на сто, и така вече притежава 70 процента от собственика на ТЕЦ "Варна". "Сигда" плати близо 50 млн. евро за въглищната мощност със заеми от "Първа инвестиционна банка", но наследи 43 млн. лв. по банковите сметки на придобитото дружество.

Преоценка на активите на неработещата от края на 2015 г. електроцентрала изкара дружеството на печалба от 60 млн. лв. за 2017 г., а "Сигда" си осигури дивидент от 30 млн. лв., с което може да се каже, че Папазов почти си е избил инвестицията в централата, за която обяви, че минава на природен газ.

Нещо повече - отказ на държавната ТЕЦ от договор за студен резерв осигури на централата през май първия ѝ приход от 2.8 млн. лв., който получава само за да е на стендбай режим за работи при нужда. По-късно отново неучастие на ТЕЦ "Марица Изток 2" в търгове за студен резерв на "Електроенергийния системен оператор" донесе на дружеството договор за 27.4 млн. лв.

Влизането на новия мажоритарен собственик засега не се е отразило върху управлението нито на "Сигда", нито на ТЕЦ "Варна". "Сигда" продължава да се управлява от Данаил Папазов и сина му Станислав, а в ТЕЦ "Варна" представител е Данаил Папазов, който е в съвета на директорите заедно с дългогодишния държавен енергиен шеф и собственик на ТЕЦ "Видахим" Георги Христозов и с Адриян Атанасов, посочва в. "Капитал", който пръв съобщи за сделката.

Лидерът на ДПС: Нищо ново, един нормален процес

Всички се информираме от Търговския регистър, той е публичен и напоследък работи, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод новата придобивка на Доган.

"За г-н Доган мога да кажа, че вече почти 6 години не се занимава с актуалната политика. От друга страна всеки български гражданин е свободен да се занимава с икономическа и търговска дейност", каза още Карадайъ и добави: "Така че нищо ново, а един нормален процес според мен. Така че и ние се информираме от Търговския регистър. За други дейности и бизнеси по-скоро не бих могъл да коментирам".

Това, че Доган почти 6 години не се занимава с актуална политика, не е точно така. В края на 2015 г. почетният председател уволни легитимно избрания лидер на ДПС Лютви Местан по време на новогодишен банкет с партийния актив. Освен това периодично се появяват съобщения за участието му в различни форуми на партийното ръководство, на които се вземат основните политически решения.
Руслан Стефанов от ЦИД: Пореден пример за завладяване на държавата

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията коментира пред Mediapool, че това е поредният пример на завладяване на държавата.

"Това изглежда като нарочна демонстрация в очите на цялата общественост, че може да се съвместяват политически и бизнес постове, нещо което всяка една демократична общност се стреми да избегне. Очевидно е, че Доган все още има влияние в тази партия и занимаването с крупен енергиен бизнес, който е бил топло подготвен с последните приходи, минава границите на конфликт на интереси. Въпросът е кой ще има способността и капацитета да разследва този случай", коментира Стефанов.

"Когато почетен председател на една партия придобие такъв актив е въпрос на всички политически партии и институции да реагират – да кажат, че не може да има такова съвместяване на длъжности – или си в политиката, или си крупен бизнесмен", каза още той.

"Всички лампи за конфликт на интереси трябва да светнат и много институции да извършат проверка – не само прокуратурата, а и данъчните да проверят произхода на средствата, да се проследи дали е имало знание още при сделката с ЧЕЗ, че това ще е крайният собственик.  Да се провери дали гласувания в парламента – и чии, са довели до точно тази съдба на този енергиен актив", добави Стефанов. Да се проверят и ролите на енергийното министерство и на регулатора за стигането на сегашното състояние на ТЕЦ "Варна", призова още анализаторът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?