Срещу 60 000 лева КЗК одобри концесионния договор за "Летище София"

Срещу 60 000 лева КЗК одобри концесионния договор за "Летище София"

Новият концесионер на "Летище София", консорциумът "СОФ Кънект" вече официално може да започне работа на българския аеропорт и да бъде оператор за 35 години. Официално Комисията за защита на конкуренция е разрешила това на 19 ноември, става ясно от регистъра на антимонополната комисия. Държавната такса за одобрението на концесионния договор обаче възлиза на цели 60 000 лева и е съгласно действащата тарифа по закон, пише в решението.

Проверка на Mediapool във въпросната тарифа показа, че за разрешение за концентрация се плаща такса на КЗК от "0.1 % от общия оборот за предходната година на участниците в концентрацията, но не повече от 60 000 лв."

Реално, договорът за концесията бе подписан през юли в Министерството на транспорта, но за да влезе в сила, трябваше първо да бъде одобрен от антимонополния регулатор. Макар решението на КЗК да влиза незабавно, то може да се обжалва в 14 дневен срок пред Софийския административен съд.

"СОФ Кънект" АД обединява три фонда - Meridiam Investments, Meridiam Eastern Europe Investments, Meridiam Infrastructure Europe III, и австрийската строителна компания Strabag.

Концесионерът вече обясни, че в стопанисването на софийския аеропорт ще си партнира с Летище Мюнхен, което имало договор с българското транспортно министерство със срок минимум 12 години.

Операторът ще трябва да направи концесионни възнаграждения в размер на 24.5 млн. евро и капиталови инвестиции от 608 млн. евро. Консорциумът планира изграждането на трети терминал на летището до десетата година от срока на концесията и нов карго терминал на мястото на стария Терминал 1, а след допълнителен анализ на трафика и при необходимост – нова писта.

На по-късен етап е предвидено и разширяване на Терминал 3, включително чрез инвестиране в хотел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?