Срещу Съюза на съдиите в България се води война, смята неговият председател

Атанас Атанасов, снимка:БГНЕС

Народните представители не зачитат независимостта на съдебната власт, а срещу Съюза на съдиите в България се води война от парламентарната трибуна. Това заяви председателят на съсловната организация Атанас Атанасов в сряда, докато в пленарна зала парламентаристите обсъждаха Закона за съдебната власт.

"Срещу нашия съюз се води война от парламентарната трибуна. Съюзът на съдиите е легитимна организация, която освен създадена и функционираща по българското законодателство е международно призната. И ще уведоми международните асоциации, в които членува, за войната срещу нас", обяви Атанасов, който е съдия в Софийския градски съд.

Коментарът си той направи след като депутатите гласуваха декларирането на членство в съсловни организации да е задължително.

По време на разискванията в зала от ДПС нападнаха съюза, че заблуждава обществото и посланици, че представлява цялото съсловие. По думите на Йордан Цонев ССБ е създаден от "един олигарх, който не се казва Делян Пеевски". А колегата му Четин Казак заяви, че съюзът оказвал влияние върху съдебната власт.

Атанасов заяви: "Народните представители не са отчели общото становище на съдийските и прокурорските организации, според което с изискването за деклариране на членство в тях се засяга конституционното право на магистратите като граждани да се сдружават в организации за защита на техните професионални права."

Председателят на ССБ обясни, че в парламента не са взели предвид изразеното становище на международната организация МЕДЕЛ в писмо до председателя на НС Цецка Цачева.

Според него текст, който задължава магистратите да упоменат, че членуват в ССБ, ограничава и право, установено в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. "От проучване, което ССБ направи, се установи, че такова задължение не съществува в другите европейски страни", заяви още Атанасов.

"Дебатът в зала показа, че народните представители не зачитат независимостта на съдебната власт, доколкото без задръжки и без възражения от други народни представители беше допуснато от парламентарната трибуна откровено да се нападат и обиждат съдии, които са упражнили правото си да се сдружат в съсловната организация ССБ", заяви още съдията.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?