Докладът на прокуратурата сочи

Срив в доверието и ефективността на МВР

Все по-малко престъпления се разкриват, все по-малко граждани се оплакват в полицията

Срив в доверието и ефективността на МВР

МВР регистрира по-малко престъпления и разкрива по-малко престъпления, става ясно от доклада на прокуратурата за 2011 година, в който водещо място заема и работата на вътрешното министерство. Данните от кризисната 2011 г. показват, че МВР води за разкрити 41% от всички регистрирани престъпления, докато година по-рано е успяло да разкрие – 43.6 процента. Още по-голям е спадът в разкриваемостта при икономическата престъпност – от 49.8% на 43.7%.

 

Докладът поставя в нова светлина и твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че докато МВР успява да се справи с организираната престъпност, то битовите посегателства се увеличават. Статистиката сочи, че регистрираните в полицията престъпления са намалели с общо 15%, което се дължи най-вече на спада на жалбите на граждани за битови престъпления. Практиката показва, че много хора, станали жертва на такива престъпления, не се обаждат в полицията, защото нямат вяра, че ще се стигне до позитивен резултат.

 

Намаляващата разкриваемост в комбинация с по-малкия брой регистрирани престъпления се удрят челно с декларацията на премиера Бойко Борисов, че "борбата с престъпността е основната антикризисна мярка на ГЕРБ". Неговото изявление от края на 2010 г. бе последвано от серия изказвания на вътрешния министър Цветан Цветанов, че организираната престъпност е с "прекършен гръбнак". Това обаче не се потвърждава от данните.

 

През 2011 г. вътрешното министерство е успяло да разбие напълно или частично 254 организирани престъпни групи. Дори и в този основен приоритет на Цветан Цветанов има спад, защото през 2010 година те са били 260.

 

В края на миналата седмица главният прокурор Борис Велчев представи в резюме годишния доклад на дейността на прокуратурата и МВР пред парламентарната комисия по правни въпроси. За МВР така и не стана дума, защото Велчев отчете успехите на собствената си институция. За разлика от вътрешното министерство прокуратурата отчита ръст на осъдените и намаляване на върнатите от съда разследване дела.

 

Срив в ефективността

 

Негативните тенденции от работата на МВР се разкриват в най-пълна степен от работата по битовата престъпност. През 2011 г. в МВР са регистрирани 112 757 криминални престъпления и 13 351 икономически, докато година по-рано те са били съответно 129 934 и 17 091. Разбивката на данните показва, че общото намаление на регистрираната престъпност се дължи именно по-малкото жалби за посегателства срещу собствеността, които формират над половина от цялата криминална активност в страната.

 

Според статистиката кражбите са намалели с 11%, а грабежите със 17.7%. МВР твърди, че са намалели и престъпленията против личността - 21%, кражбите на коли – 18.4% и престъпленията, свързани с наркотици – 24.9 процента. Преди да излезе настоящият доклад на прокуратурата, ключови фигури в МВР твърдяха, че заради кризата този род престъпления се увеличават.

 

Икономическите ситуация явно се е отразила само на палежите, които се увеличават с 11.2%. Те могат да бъдат обяснени със серията от палежите на коли в края на миналата година. При взривовете също има нарастване - с 22.2%.

 

МВР бележи срив в разкриваемостта по почти всички фронтове на борбата с престъпността. През 2011 година ефективността при противодействието на битовата престъпност е спаднала от 32.4% на 30.8%, при посегателствата – от 58.1% на 49.5%, убийства – от 64.2% на 56.2%.

 

Разкриваемостта е увеличила с 8% при контрабандата, а МВР твърди, че е успяло да разнищи 68.6% от всички регистрирани случаи на взет подкуп.

 

В доклада се сочи като успех на МВР противодействието на контрабандата на цигари и алкохол. През 2011 г. полицията е конфискувала 463 милиона къса цигари, което е с 19.8% повече от 2010 г. и 27 пъти повече спрямо 2009 година.

 

При контрабандата с алкохол се случва обратното. Според прокуратурата борбата на МВР с безакцизния алкохол е довела до намаляване с 85% на иззетите количества.

Споделяне

Прикачени файлове

Още от България