Срив за британския жилищен пазар предричат анализатори

Бившият ръководител на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспън предрече срив на цените на британския пазар на жилища, съобщи в понеделник “Дейли мейл”.

"Банк ъв Ингланд" ще бъде принудена да вдигне двойно лихвите спрямо сегашните 5,75 процента, заради сериозното ускоряване на инфлацията, прогнозира пред изданието Грийнспън.

В интервю за в. "Щерн", цитирано от повечето международни издания, Алън Грийнспън коментира банковата криза на Острова, обхванала петата по големина банка на ипотечния пазар "Нордърн рок". Според бившия банкер, икономиката на Великобритания е достатъчно силна и е в състояние да се справи с кризата.

Въпреки призивите от различни представители на Великобритания за спокойствие и уверенията, че вложителите няма да изгубят парите си, клиентите в "Нордърн рок" продължиха и в първия ден от седмицата да теглят спестяванията си. Това доведе до ново понижаване на акциите на трезора с още 40 на сто до 264 пенса, при търговия на ценните книжа на банката от 1250 пенса в началото на годината.

"Нордърн рок" поиска финансова помощ от Банк ъв Ингланд. Според анализатора на инвестиционната къща “Лемънд Брадърс” Робърт Лоу, един от възможните изходи от тази криза за банката е тя да бъде продадена. Според техните анализи, максималната цена, на която може да бъде извършена покупката на банката към момента е 400 пенса за акция.

Споделяне

Още от Бизнес